Přihlásit

Špízy ze srnčího hřbetu na medu

800 g srnčího hřbetu bez kosti, 200 ml lesního medu, 200 ml červeného vína, 6 lžic oleje, lžíce másla, lžíce hladké mouky, snítka čerstvého rozmarýnu, lžíce barevného pepře, lžíce jalovčinek, sůl

Fotografie Dalibor Pačes Fotografie Dalibor Pačes

Důkladně odblaněný srnčí hřbet nakrájíme na kostky, osolíme, vložíme do porcelánové misky a zalijeme marinádou připravenou z medu, vína, poloviny oleje, nasekaného rozmarýnu a podrceného barevného pepře a jalovčinek. Zakryté necháme v chladničce přes noc rozležet. Rozleželou zvěřinu vyjmeme z marinády, napíchneme na silnější dřevěné grilovací špejle předem namočené ve vodě a na venkovním grilu nebo na grilovací pánvi potřené olejem ze všech stran opečeme. Zbylou marinádu zahustíme jíškou připravenou z másla a mouky a povaříme na středně hustou, lesklou omáčku.
Špízy přelité omáčkou podáváme s malými novými brambůrkami vařenými ve slupce.

Tipy a rady
* Špízy můžeme připravit z jakékoliv zvěřiny, nejlépe však ze hřbetu nebo kýty. Čím z mladšího kusu bude zvěřina pocházet, tím kratší doba bude potřeba na marinování i grilování.
* Ingredience na marinádu můžeme dle chuti různě obměňovat. Kdo má rád pálivé, přidá chilli koření.
* Dobré je nejdříve si připravit omáčku a až poté grilovat. Špízy nevystydnou, můžeme je servírovat rovnou z grilu.
* Místo různě upravených brambor můžeme ke špízům podávat tmavé i světlé drobné pečivo nebo chléb. V základu na marinádu je červené víno, proto se hodí nalévat jej i při konzumaci špízů.

Text, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.