Špízy ze srnčího hřbetu na medu
- Kategorie: Speciality ze zvěřiny
- Přidat nový komentář
800 g srnčího hřbetu bez kosti, 200 ml lesního medu, 200 ml červeného vína, 6 lžic oleje, lžíce másla, lžíce hladké mouky, snítka čerstvého rozmarýnu, lžíce barevného pepře, lžíce jalovčinek, sůl
Důkladně odblaněný srnčí hřbet nakrájíme na kostky, osolíme, vložíme do porcelánové misky a zalijeme marinádou připravenou z medu, vína, poloviny oleje, nasekaného rozmarýnu a podrceného barevného pepře a jalovčinek. Zakryté necháme v chladničce přes noc rozležet. Rozleželou zvěřinu vyjmeme z marinády, napíchneme na silnější dřevěné grilovací špejle předem namočené ve vodě a na venkovním grilu nebo na grilovací pánvi potřené olejem ze všech stran opečeme. Zbylou marinádu zahustíme jíškou připravenou z másla a mouky a povaříme na středně hustou, lesklou omáčku.
Špízy přelité omáčkou podáváme s malými novými brambůrkami vařenými ve slupce.
Tipy a rady
* Špízy můžeme připravit z jakékoliv zvěřiny, nejlépe však ze hřbetu nebo kýty. Čím z mladšího kusu bude zvěřina pocházet, tím kratší doba bude potřeba na marinování i grilování.
* Ingredience na marinádu můžeme dle chuti různě obměňovat. Kdo má rád pálivé, přidá chilli koření.
* Dobré je nejdříve si připravit omáčku a až poté grilovat. Špízy nevystydnou, můžeme je servírovat rovnou z grilu.
* Místo různě upravených brambor můžeme ke špízům podávat tmavé i světlé drobné pečivo nebo chléb. V základu na marinádu je červené víno, proto se hodí nalévat jej i při konzumaci špízů.
Text, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes