Nová studie potvrzuje intenzivní zemědělství jako příčinu trávicích problémů zajíců
- Kategorie: Myslivost
- Přidat nový komentář
Geografické podmínky a související faktory životního prostředí mají podstatně větší vliv na zdraví střeva zajíce, než se předpokládalo. Změny střevních bakterií zajíců podmíněné vlastnostmi biotopu způsobují, že stále více zvířat trpí chorobami trávicího traktu. Ke zjištění dospěli výzkumníci z Univerzity veterinárního lékařství ve Vídni během studia tří různých populací zajíců na třech lokalitách.
Gabrielle Stalderová, ředitelka výzkumného ústavu ve Vídni, prohlásila: „Tato pilotní studie má velký vědecký význam, protože z výsledků lze odvodit nové hypotézy, které vysvětlují, jaké změny v populaci zajíců mohou mít vliv na zdraví střeva.“
Ačkoli Mezinárodní unie pro ochranu přírody (IUCN) klasifikovala stav populací zajíců polních jako „málo dotčený“, na některých místech byl zjištěn významný pokles početnosti populace, který vedl k „téměř ohroženému“ nebo „ohroženému“ statusu na národních červených seznamech. K tomuto znepokojivému vývoji přispěly faktory, jako jsou klimatické podmínky, predátoři a epidemie nemocí. Zjištění této studie však ukazují, že největší hrozbou pro zajíce polního je intenzivní moderní zemědělství.
Podle wildundhund.de, 26. 6. 2019, redakce