Přihlásit

Táborská zoo v červnu otevře záchranné centrum pro chladnomilné šelmy (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Táborská zoologická zahrada v červnu otevře záchranné centrum pro chladnomilné šelmy. Náklady činí 13 milionů korun. Centrum CITES poskytne zázemí pro zvířata, jejichž majitelé se o ně z různých důvodů nedokážou postarat. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí táborské zoo. Záchranné centrum zahájí provoz 12. června.

„Jsme velmi rádi, že pomůžeme zachránit velké šelmy, které byly chovány nelegálně, žily v nevyhovujících podmínkách nebo je jejich původní majitelé týrali. Dočasný azyl tak u nás už brzy budou moci najít tygr ussurijský, puma americká, chladnomilné druhy levhartů a všechny druhy rysů a vlků. O umístění konkrétního zvířete bude vždy rozhodovat ministerstvo životního prostředí,“ uvedl ředitel táborské zoo Evžen Korec. Dodal, že podobné centrum pro šelmy v České republice neexistuje.

Zoo nyní dokončuje stavbu dvou výběhů, do nichž bude možné umístit zvířata zabavená státem. „Při výstavbě jsme se řídili nejnovějšími trendy, rozhodli jsme se proto použít systém nerezové sítě. Součástí každého výběhu je i jezírko pro plavání, velký přístřešek, vyhlídková palanda, terénní úpravy s valem sloužícím jako další vyhlídka a oddělené krmiště. V každém výběhu mohou být dvě zvířata, celková kapacita tak bude čtyři zvířata. Záležet ale bude na jejich velikosti a tom, zda jsou zvyklá žít společně,“ dodal Korec.

Podle něj u soukromých chovatelů v Česku žijí desítky velkých chráněných šelem, kterým ve volné přírodě hrozí vyhynutí. Zvířata však často zůstávají v nevyhovujících podmínkách. „Chovat velké šelmy, jako je například tygr ussurijský, není vůbec jednoduché. Kromě obrovských nákladů na výživu, veterinární péči i dostatečné zázemí je potřeba mnoho povolení, protože se jedná o ohrožené druhy zvířat. Přesto se stále najdou jednotlivci, kteří nařízení obchází a zvířata doslova týrají chovem v naprosto nevyhovujících podmínkách. Takové má stát zabavit, ale reálně se to často neděje, protože zvířata po odebrání často nebylo kam umístit,“ uvedl Korec.

Táborská zahrada je největší soukromá zoo v Česku. Rozkládá se na zhruba deseti hektarech. Vznikla v květnu 2015 poté, co ji od insolvenčního správce koupil pražský developer a biolog Evžen Korec. Loni ji navštívilo 111 000 lidí. V zoo žije přes 535 zvířat 81 druhů.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.