Přihlásit

Japonsko vyzkouší systém s umělou inteligencí na varování před medvědy

Japonsko po rekordním počtu útoků medvědů na lidi vyzkouší systém varování založený na umělé inteligenci. Za poslední rok bylo v zemi při útocích medvědů zabito šest lidí a více než 200 jich bylo zraněno, informoval list The Guardian. 

Doporučeno Japonsko vyzkouší systém s umělou inteligencí na varování před medvědy Ilustrační foto Shin Iida - Adobe Stock

Pilotní systém v prefektuře Tojama ve středním Japonsku bude sledovat živé přenosy z vládních, městských a soukromých bezpečnostních kamer, aby identifikoval medvědy pohybující se v blízkosti obydlených oblastí a okamžitě zaslal varování příslušným úřadům.

Umělá inteligence bude rovněž využívána ke sledování vzorců pohybu medvědů a k předvídání jejich budoucího pobytu. Pokud bude tento systém úspěšný, bude zaveden i v dalších částech země s významnou populací medvědů.

V 19 japonských prefekturách bylo ve dvanácti měsících do konce března zaznamenáno šest mrtvých při útocích medvědů a přes 200 zraněných, což jsou nejvyšší čísla od doby, kdy jsou k dispozici celostátní údaje.

Za významné faktory přispívající k nárůstu počtu střetů s medvědy považují odborníci aktuální nedostatek jejich přirozené potravy, vylidňování venkova a s ním spojený trvalý pokles počtu dětí v menších městech a vesnicích, jejichž hlučnější chování pomáhalo medvědy odhánět.

Na severním ostrově Hokkaidó 28. dubna zachytila palubní kamera útok medvěda na malé nákladní auto. Na dramatických záběrech lze vidět také mládě, které právě přešlo horskou silnici před nákladním autem a útok ve vysoké rychlosti mohl být akcí ochranářské matky. Je slyšet, jak řidič křičí: „Už zase běží, to není dobré!“

Střety lidí s medvědy ve střední Evropě byly v poslední době zaznamenány zejména na Slovensku. Značnou pozornost vyvolal případ z letošního března, kdy medvěd zranil několik lidí ve městě Liptovský Mikuláš na severu země. Ministr životního prostředí Tomáš Taraba později informoval, že útočící medvěd byl zastřelen, podle zástupce opozice ale zásahový tým zastřelil jinou šelmu. Téma možné regulace počtu chráněných medvědů zasáhlo na Slovensku do kampaně před loňskými parlamentními volbami i před nedávnou volbou prezidenta.

Podle ČTK

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.