Přihlásit

Před 85 lety byla otevřena zoo v Hluboké nad Vltavou

Zoologickou zahradu v Hluboké nad Vltavou, která byla slavnostně otevřena pro veřejnost 1. května 1939, založil majitel zdejšího panství kníže Adolf Schwarzenberg jako součást Lesnického a mysliveckého muzea, které rod Schwarzenbergů už v té době provozoval v loveckém zámku Ohrada. Od počátku se specializuje na zvířata žijící v České republice a v Evropě, ale chová i množství cizokrajných druhů. Dnes zoo, kterou provozuje Jihočeský kraj, chová na ploše víc než šesti hektarů téměř 300 druhů živočichů a lidé tam mohou vidět na 2500 zvířat.

Doporučeno Před 85 lety byla otevřena zoo v Hluboké nad Vltavou Foto hluboka.cz

Po druhé světové válce převzal zoo i se zámečkem stát, ale správci byly postupně různé organizace, jako například různá provozní střediska podniku Státní lesy nebo oddělení zemědělských a lesnických muzeí Ústavu vědeckotechnických informací Československé akademie zemědělských věd (později Zemědělské muzeum Ústavu vědeckotechnických informací ČSAV). Po poklesu návštěvnosti počátkem 70. let se dokonce uvažovalo o zrušení zoo, avšak po jejím začlenění pod správu Jihočeského kraje došlo k její modernizaci a zvýšil se i počet chovaných druhů.

V listopadu 2015 se zoo přejmenovala ze Zoo Ohrada Hluboká nad Vltavou na Jihočeskou zoologickou zahradu Hluboká nad Vltavou, zkráceně Zoo Hluboká. K nejvzácnějším zvířatům chovaným v zoo patří medvěd plavý. Podle zatím poslední výroční zprávy v roce 2022 navštívilo zoo více jak 276 000 lidí, což byla historicky druhá nejvyšší návštěvnost.

ČTK

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.