Maso a sádlo z jezevce jsou delikatesy (Slovácký deník)
- Kategorie: Zpravy z oboru myslivost
Velehrad - Není mnoho těch, kteří se mohou pochlubit kapitálním úlovkem škodné zvěře. Hospodáři velehradského mysliveckého sdružení Háj Miroslavu Mazůrkovi se takový husarský kousek podařil. Jím ulovený jezevec byl vloni ohodnocený mezi sedmi nejsilnějšími jezevčími trofejemi světa. "Mnohé zážitky z lovu mám stále živě před očima. Když jsem střelil prvního srnce, byl jsem velmi šťastný. Tak tomu bylo i u prvního jelena, divočáka, lišky či jezevce. Mimořádné vzpomínky mám ale na jezevce, jehož zlatou trofej držím ve své dlani," vypráví Mazůrek, ke kterému byla bohyně lovu Diana při jedné z toulek po revíru štědrá. V poli za lesíkem Háj před časem zaregistroval pohyb jezevce. Zvíře s příznačnou bílou hlavou s dvěma černými pruhy přes oči šlo přímo proti němu. "Zhruba ve vzdálenosti sedmdesáti metrů ode mne jezevec zvedl hlavu a odkryl tak svůj hrudník. Zamířil jsem na něj kulovnici, vypálil a jezevec zůstal, jak se říká, v ohni. Kule jím ale neproletěla. Ani jsem si tenkrát neuvědomoval, jak velké lovecké štěstí jsem měl. Vždyť necelých šestnáct kilogramů vážící šelma naději na rekordní trofej ještě nedávala. Tu potvrdila až hodnotitelská komise, složená z mysliveckých odborníků okresu," vzpomíná šťastný lovec. Šelmy jako trofejovou zvěř nejsou podle něj nimrodi schopni myslivecko- chovatelsky ovlivňovat. Délka a šířka jejich lebek závisí především na genetickém založení zvěře, pohlaví, ale i na jejich věku, což nejsou myslivci schopni bezpečně odhadnout. Teprve po ulovení šelmy a následné preparaci její lebky se dá zjistit bodová hodnota trofeje. "Co však myslivci dobře vědí, je, že maso a sádlo z jezevce jsou delikatesy. Sám jsem je ochutnal. Než se však maso začne podle receptů ze starých kuchařských knih upravovat, musí být veterinárně vyšetřeno. Maso z mého zlatého ď jezevce se dostalo na stůl jednoho brněnského veterináře. Dlužno dodat, že cennější než maso z jezevce je jeho sádlo. Musí se pomalu škvařit ve dvouplášťovém hrnci," radí Mazůrek. I přes chutné jezevčí maso a sádlo myslivci o tyto šelmy v honitbě nestojí. Podle pamětníků jsou jezevci a lišky nedílnou součástí revíru kolem Velehradu a Modré už sedmdesát let. Z mysliveckého hlediska jsou v něm tyto šelmy užitečné, jen pokud se nepřemnoží.
Foto - Úlovky. Miroslav Mazůrek (na snímku) se svými trofejemi jezevců.
Foto Zdeněk Skalička
(zs)