Přihlásit

Největší linka střední Evropy na zpracování zvěřiny je v Kralupech (5plus2)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Odstřelená lesní zvěř ve velkém putuje do Kralup nad Vltavou.
V místní provozovně zpracují až 5 tun zvěřiny denně.

KRALUPY NAD VLTAVOU
V průběhu prosince spustila společnost Bidvest v Kralupech nad Vltavou do plného provozu velkokapacitní linku na zpracování masa z volně žijících zvířat. Rukama místních pracovníků denně projde až 150 kusů zvěře.
Kralupská linka společnosti Bidvest je největší svého druhu ve střední Evropě. Práci zde nalezlo téměř 40 zaměstnanců, kteří na lince mohou pracovat i v třísměnném provozu. Linka, jejíž výstavba přišla na 36 milionů korun, je určena hlavně k zásobování gastronomických zařízení, včetně těch nejluxusnějších. Přibližně 10 procent produkce by mělo směřovat i do maloobchodního prodeje. Výrobky z této linky naleznou zákazníci pod značkou Petron.

Kvalita na prvním místě
"Jsme prvním zpracovatelským závodem na zvěřinu v České republice, který splňuje evropské normy na hygienu, zpracování, jakost, bezpečnost výroby a zacházení s výrobkem. Jsme také první, kteří splňují podmínky pro udělení značky Český výrobek garantováný Potravinářskou komorou ČR v oblasti zvěřiny," uvedl ředitel společnosti Bidvest Kralupy Predrag Bilič.

Zvěř z českých lesů
Společně s plným zprovozněním kralupské linky představila společnost Bidvest také novou potravinářskou značku Petron, pod níž je zvěřina zpracovaná v Kralupech prodávána.
"Kvalita dodávané zvěřiny se doposud v České republice hodně lišila a kolísala u různých dodavatelů, proto bude značka Petron garantovat legálně odlovenou zvěř výhradně z tuzemských lesů, jež prošla důkladnou kvalitativní kontrolou a špičkovým zpracováním," uvedl marketingový ředitel společnosti Bidvest Antonín Rubáš.
Bidvest plánuje konkurovat přímému prodeji mysliveckých sdružení do restauračních zařízení, který dlouhodobě tvoří 30 až 40 % celkového objemu prodané zvěřiny na tuzemském trhu.
"Přímý prodej z lesa rovnou do restaurace může přinášet problémy z důvodu nebezpečí nedostatečného vyšetření zpracovaných kusů, které mohu obsahovat parazity přenosné na člověka," připomněl Antonín Rubáš, podle kterého toto při profesionálním zpracování nehrozí.
Zvěřina zpracovaná v Kralupech je po naporcování šokově zmrazena na -40 °C, což je podle Predraga Biliče v této oblasti unikátní technologický postup.

Kontrole nic neunikne
"Zvěřina z kralupské linky navíc prochází hned trojí kontrolou, poprvé ze strany prohlížitele, pak od Státní veterinární správy a nakonec i od oddělení kvality společnosti Bidvest," doplnil ředitel marketingu Antonín Rubáš. Roční spotřeba zvěřiny v České republice je zatím poměrně malá, vychází na zhruba 800 gramů na osobu. Do budoucna by se ale tento podíl mohl zvýšit, společnost Bidvest se o to hodlá zasadit.
V současné době je přibližně 80 % zvěřiny z České republiky exportováno do zahraničí, a to většinou v podobě celých kusů zvěře. To by společnost Bidvest ráda změnila a jejím cílem je vyvážet již zpracované ? nální produkty.
"Výrobky z české zvěřiny chceme v příštím roce exportovat hlavně do zemí západní Evropy, jako je Itálie, Švýcarsko, Rakousko, Německo a Nizozemí," uvedl ředitel společnosti Bidvest Kralupy Predrag Bilič a dodal: "Hodláme zpracovávat co nejčerstvější surovinu, i proto chceme vykupovat zvěřinu od mysliveckých sdružení až pětkrát týdně." Společnost by takto mohla exportovat kolem 500 tun masa ročně.

***
Bidvest je známý spíše jako Nowaco
Společnost Bidvest Czech Republic patří mezi největší výrobce a zpracovatele potravin v České republice a zároveň provozuje největší velkoobchod mražených, chlazených a čerstvých potravin i souvisejícího nepotravinářského zboží v České republice. Na českém trhu tato společnost působí už od roku 1990, a to pod známou značkou Nowaco. V roce 2012 na základě nových vlastnických vztahů proběhla změna názvu skupiny Nowaco na Bidvest. V České republice má Bidvest provozovny v pěti městech a zaměstnává 1500 pracovníků.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.