Nelegálně ulovená zvěřina může ohrozit zdraví. Veterináři varují před pytláky (zpravy.rozhlas.cz)
- Kategorie: Zpravy z oboru myslivost
Pytláci využívají nedostatku zvěřiny na českém trhu. Restaurace ale jídlem z nelegálně ulovené zvěřiny můžou ohrozit zdraví zákazníka, varují odborníci. Maso totiž neprojde veterinární kontrolou, která by odhalila případné nemoci a parazity, z nichž například svalovec může člověka i zabít.
"Zvěř není vždy zcela zdravá. Provádíme vyšetření zvěře, trusu a tak dále a některá vyšetření jsou pozitivní. Objevují se různé druhy tasemnic, které se můžou přenést, dále červivost," říká předseda českolipského mysliveckého spolku Jaroslav Vosáhlo a varuje provozovatele restaurací před pytláky. "V současné době máme informace od našich členů, provozovatelů restaurací, že sehnat zvěřinu na trhu není tak úplně snadná záležitost," říká Stárek. Maso z nelegálně ulovené zvěře neprochází veterinární kontrolou, pro konzumenty tak představuje hrozbu kvůli nemocem a parazitům. Například svalovec může člověka zabít. Prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek upozorňuje, že by bylo potřeba změnit celý systém nákupu masa. Podle jeho slov je nutné najít způsob, jak dodávat zvěřinu, pod dohledem veterinární služby, do restaurací přímo od myslivců. "Myslím, že by to tu záležitost velmi posunulo dopředu, a bylo by to dobrým krokem na ochranu zákazníka," dodává. Návštěvníkům restaurací Stárek radí, aby se při výběru jídla ze zvěřiny řídili jeho cenou. Ceny zvěřiny na trhu jsou totiž v současné době poměrně vysoké. "Tím pádem pokrmy, které jsou okatě levné, určitě budí podezření, jakého jsou suroviny původu," vysvětluje expert.
"Zvěř není vždy zcela zdravá. Provádíme vyšetření zvěře, trusu a tak dále a některá vyšetření jsou pozitivní. Objevují se různé druhy tasemnic, které se můžou přenést, dále červivost," říká předseda českolipského mysliveckého spolku Jaroslav Vosáhlo a varuje provozovatele restaurací před pytláky. "V současné době máme informace od našich členů, provozovatelů restaurací, že sehnat zvěřinu na trhu není tak úplně snadná záležitost," říká Stárek. Maso z nelegálně ulovené zvěře neprochází veterinární kontrolou, pro konzumenty tak představuje hrozbu kvůli nemocem a parazitům. Například svalovec může člověka zabít. Prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek upozorňuje, že by bylo potřeba změnit celý systém nákupu masa. Podle jeho slov je nutné najít způsob, jak dodávat zvěřinu, pod dohledem veterinární služby, do restaurací přímo od myslivců. "Myslím, že by to tu záležitost velmi posunulo dopředu, a bylo by to dobrým krokem na ochranu zákazníka," dodává. Návštěvníkům restaurací Stárek radí, aby se při výběru jídla ze zvěřiny řídili jeho cenou. Ceny zvěřiny na trhu jsou totiž v současné době poměrně vysoké. "Tím pádem pokrmy, které jsou okatě levné, určitě budí podezření, jakého jsou suroviny původu," vysvětluje expert.