Přihlásit

Na Brněnsku uhynulo několik labutí, zřejmě kvůli otravě botulotoxinem (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Několik labutí uhynulo na rybníku ve Vojkovicích na Brněnsku. ČTK to řekla starostka Jitka Šmídová (Spolu pro Vojkovice). Podle veterinářů a pracovníka záchranné stanice, kteří byli na místě, může být příčinou úmrtí nebezpečný jed botulotoxin, který se tvoří ve vedrech ve stojatých vodách. Starostka původně uvedla, že se událostí zabývá krajská veterinární správa, později upřesnila, že nakonec se vzorky nikam neposílaly. Jed ohrožuje ptáky v okolí vod především v letních měsících.

Otravu botulotoxinem způsobuje bakterie Clostridia botulinum. Mikroorganismus se běžně vyskytuje v přírodě. "Najdeme ho ve vodních tocích, především ve stojatých vodách, v bahně. Když dojde k oteplení a voda je vystavená vysokým teplotám, bakterie se namnoží a produkuje nebezpečný botulotoxin," uvedl odborník na volně žijící zvířata Jaroslav Sedláček ze záchranné stanice v Rajhradě u Brna.

Podle ornitologa Kryštofa Horáka z jihomoravské pobočky České společnosti ornitologické nastávají podobné otravy například na rybnících, kde jsou přemnožené ryby. Důležité je tedy zajistit dostatečné okysličení vodní plochy.

Citlivé na otravu jsou hlavně labutě, otrava se u nich projeví jako u prvních. Jed se do těla ptáků dostane s potravou a napadá nervovou soustavu. "Ptáci jsou nejprve neteční, pospávají a nedokáží se pohybovat. V časných začátcích lze ještě ptáka zachránit, stačí i přemístění na čistou vodní plochu. Jakmile ale jed napadne nervovou soustavu, končí tento stav úhynem," řekl Sedláček.

Horák uvedl, že botulotoxin je nebezpečný i pro ostatní ptáky, kteří se pohybují v okolí otrávené vody. "Potíže může jed způsobit i dravcům, kteří sedají na uhynulé ptáky," řekl Horák.

Mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček uvedl, že větší případ otravy zaznamenali inspektoři loni v červenci na Pardubicku. Na rybníku u Sezemic uhynula kvůli botulotoxinu asi stovka kachen. Botulotoxin je známý také pod označením klobásový jed. Člověk se s ním může setkat v některých potravinách, rizikové jsou například konzervovaná zelenina, ovoce, či maso.

Zdroj: ČTK, Vojkovice (Brněnsko), 18. 7. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.