Máte chuť na zvěřinu? Prověřte si její původ (ct24.cz)
- Kategorie: Zpravy z oboru myslivost
Praha
Myslivcům začíná lovná sezona a restauracím období zvěřinových hodů. Než šéfkuchaři jídlo připraví, musí zvířata projít povinnou veterinární kontrolou. I tak se ale stále objevují místa, kde se do menu zařadí zvíře upytlačené, které neprošlo testy na různé nemoci. V takovém případě strávníci čelí zdravotnímu riziku.
Každá restaurace musí na požádání prokázat, odkud zvěřina pochází. Dodavatel, který je pod státní kontrolou, musí mít dokumenty, že zvěřina je z prohlédnutých zvířat. "Bereme pouze ověřené dodavatele. Víme úplný původ zvěře, včetně veterinárního ošetření. Víme pomalu, z jakého je lesa," říká šéfkuchař restaurace Potrefená husa Na verandách Josef Pleskač.
Podávané maso by mělo projít kontrolou
Jenže zvěřinové období je příležitostí pro nepoctivce servírovat levnější a neprověřené maso od pytláků. "Stačí, aby jeden ze skupiny kus ulovil, zastřelil v noci ze silnice, a druhý přijede dodávkou. I když ho nakládá, pořád je to na úrovni přestupku," vysvětluje myslivecký hospodář z MS Krnčí Viktor Veselý.
Podle veterinářů právě u zvěřiny kontroly selhávají. A nejen proto chce ministerstvo zemědělství navrhnout změnu zákona o potravinách. Nově by kontrolu nad všemi živočišnými potravinami měla na starosti Státní veterinární správa.
"Můžete se v případě restaurací dostat u požití jídla k tomu, že zvěřina nebyla prohlédnuta kompetentní autoritou. Je to přímé ohrožení zdraví," upozorňuje ředitel Státní veterinární správy Milan Malena. Také sama správa proto chce kontrolovat zvěřinu přímo v restauracích a hotelech, a mít tak zdravotní nezávadnost masa pod dohledem.
Zvěřina s průkazem původu
Každá zvěřina musí mít i svojí šarži. Stejně jako třeba hovězí nebo vepřové v obchodech. "Díky označení, ať je jakékoliv, s číselným nebo písemným kódem, se dopátráme k původu masa," dodává Pleskač. Neevidované zvíře však může mít různé nemoci přenosné na člověka, které v lepším případě vyvolají nevolnost, ale v horším případě může infekce končit i smrtí.
Hygienici ročně v restauracích a stravovacích zařízeních provedou zhruba 30 tisíc kontrol. Pochybení u zvěřiny samostatně od jiného masa ve statistikách neoddělují. Odhadují ale, že ročně odhalí desítky prohřešků. Restaurace nejčastěji nejsou schopné prokázat právě původ masa.
Když si chce člověk zvěřinu koupit domů a pak upravit, cesta je celkem snadná. "Nejjednodušší je přímo oslovit uživatele honitby a zakoupit si zvěřinu přímo od něho," prohlásil jednatel ČMMJ Jaroslav Kostečka. Takový kus zvěřiny by měl mít plombu a takzvaný lístek o původu zvěře. Ten vyplňuje přímo lovec. "Z druhé strany bývá razítko prohlížitele zvěřiny," řekl jednatel.
Myslivcům začíná lovná sezona a restauracím období zvěřinových hodů. Než šéfkuchaři jídlo připraví, musí zvířata projít povinnou veterinární kontrolou. I tak se ale stále objevují místa, kde se do menu zařadí zvíře upytlačené, které neprošlo testy na různé nemoci. V takovém případě strávníci čelí zdravotnímu riziku.
Každá restaurace musí na požádání prokázat, odkud zvěřina pochází. Dodavatel, který je pod státní kontrolou, musí mít dokumenty, že zvěřina je z prohlédnutých zvířat. "Bereme pouze ověřené dodavatele. Víme úplný původ zvěře, včetně veterinárního ošetření. Víme pomalu, z jakého je lesa," říká šéfkuchař restaurace Potrefená husa Na verandách Josef Pleskač.
Podávané maso by mělo projít kontrolou
Jenže zvěřinové období je příležitostí pro nepoctivce servírovat levnější a neprověřené maso od pytláků. "Stačí, aby jeden ze skupiny kus ulovil, zastřelil v noci ze silnice, a druhý přijede dodávkou. I když ho nakládá, pořád je to na úrovni přestupku," vysvětluje myslivecký hospodář z MS Krnčí Viktor Veselý.
Podle veterinářů právě u zvěřiny kontroly selhávají. A nejen proto chce ministerstvo zemědělství navrhnout změnu zákona o potravinách. Nově by kontrolu nad všemi živočišnými potravinami měla na starosti Státní veterinární správa.
"Můžete se v případě restaurací dostat u požití jídla k tomu, že zvěřina nebyla prohlédnuta kompetentní autoritou. Je to přímé ohrožení zdraví," upozorňuje ředitel Státní veterinární správy Milan Malena. Také sama správa proto chce kontrolovat zvěřinu přímo v restauracích a hotelech, a mít tak zdravotní nezávadnost masa pod dohledem.
Zvěřina s průkazem původu
Každá zvěřina musí mít i svojí šarži. Stejně jako třeba hovězí nebo vepřové v obchodech. "Díky označení, ať je jakékoliv, s číselným nebo písemným kódem, se dopátráme k původu masa," dodává Pleskač. Neevidované zvíře však může mít různé nemoci přenosné na člověka, které v lepším případě vyvolají nevolnost, ale v horším případě může infekce končit i smrtí.
Hygienici ročně v restauracích a stravovacích zařízeních provedou zhruba 30 tisíc kontrol. Pochybení u zvěřiny samostatně od jiného masa ve statistikách neoddělují. Odhadují ale, že ročně odhalí desítky prohřešků. Restaurace nejčastěji nejsou schopné prokázat právě původ masa.
Když si chce člověk zvěřinu koupit domů a pak upravit, cesta je celkem snadná. "Nejjednodušší je přímo oslovit uživatele honitby a zakoupit si zvěřinu přímo od něho," prohlásil jednatel ČMMJ Jaroslav Kostečka. Takový kus zvěřiny by měl mít plombu a takzvaný lístek o původu zvěře. Ten vyplňuje přímo lovec. "Z druhé strany bývá razítko prohlížitele zvěřiny," řekl jednatel.