Přihlásit

Policisté a veterináři prověřují podezření na týrání zvířat v Oboře Březka (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Policisté a veterináři prověřují podezření na týrání zvířat v Oboře Březka u Kostelce u Křížků nedaleko Prahy. O případ se zajímá i ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Na síti X dnes uvedl, že špatné zacházení se zvířaty nestrpí a z výsledků vyšetřování vyvodí důsledky. Na případ upozornil server Novinky.cz.

Na internetu se v minulých dnech objevila videa, která ukazují například střílení koček chycených do pastí v oboře. Obora patří Výzkumnému ústavu lesního hospodářství a myslivosti (VÚLHM), jehož zřizovatelem je ministerstvo zemědělství.

„Rozhodně nestrpím jakékoli týrání zvířat a špatné zacházení s nimi,“ uvedl ministr Výborný. „Vyšetřování běží. Podle výsledků vyvodím adekvátní důsledky. S ředitelem výzkumného ústavu se setkám ihned po mém návratu ze zahraničí,“ dodal.

Ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád řekl Novinkám.cz: „Obdrželi jsme toto video, a když jsem se na to díval, tak už z prvního pohledu je jasné, že muselo dojít k porušování zákona, a to jak veterinárního, tak zákona na ochranu zvířat proti týrání.“ Podle něj se může stát, že je nutné odchycená zvířata utratit. V takovém případě to má udělat výhradně veterinář, který používá humánní způsoby usmrcení.

VÚLHM dnes vydal vyjádření k reportáži zveřejněné servery AKTU.news a Novinky.cz: „Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti odsuzuje jakékoliv jednání, které je spojeno s týráním domácích zvířat či volně žijících živočichů. Celou záležitost nyní prošetřují orgány činné v trestním řízení, kterým poskytuje VÚLHM plnou součinnost a v případě zjištění a prokázaní pochybení vyvodí adekvátní důsledky. V tuto chvíli je v oboře Březka jakýkoliv odlov koček ve sklopcích zastaven, pan Beníček byl přeřazen na jinou pracovní pozici. Další opatření budou následovat dle vývoje šetření.“

Kriminalisté případ prověřují jako podezření ze zločinu týrání zvířat, v případě odsouzení by podle policejní mluvčí Barbory Schneeweissové mohl viníkům hrozit až šestiletý trest.

Podle ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.