Přihlásit

Přemnožená zvěř škodí v lesích i na polích (ČT 1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ondřej Ublick, moderátor
Okousané mladé stromky nebo oloupaná kůra u odrostlých stromů, přemnožená zvěř podle lesníků decimuje lesy, poškodit dokáže až třetinu porostu, jelení zvěř a divočáci trápí i zemědělce, úrodu jim sežerou nebo poválí, žádají proto vyšší odlov.
 
Iva Štěpánková, redaktorka
Zvěř v lesích na Plzeňsku páchá značné škody, okusuje mladé listnáče, loupe kůru nejen z jedlí a dokonce vyvrací celé stromky. To vše výrazně brzdí omlazování lesa.
 
Ondřej Klíma, vedoucí polesí Spálené Poříčí, Arcibiskupství pražské
Tady vidíme na krásné odrostlé jedli, myslíme si, že už je zachráněná, ale bohužel je tu výtluk jelení zvěře a zničí prakticky celý strom, který odumírá.
 
Iva Štěpánková, redaktorka
Aby byl les odolný a zdravý, měl by být smíšený. Přemnožená zvířata ale veškeré listnáče zničí, pomoc by měl vyšší odlov.
 
Jan Ferkl,odborný lesní hospodář, Arcibiskupství pražské
Na většině našich lesů je zvěře víc, než je pro ten les zdrávo, bude-li méně zvěře, bude menší okus, les se bude přirozeně zmlazovat a bude odolnější vůči klimatické změně.
 
Video najdete zde.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.