Přihlásit

Ústav lesního hospodářství propustil šéfa obory Březka kvůli kauze týrání zvířat (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti (VÚLHM) propustil šéfa obory Březka u Kostelce u Křížků nedaleko Prahy Libora Beníčka, o němž média psala v souvislosti s týráním zvířat. Vyplývá to z dnešního vyjádření ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) i informací ČTK z ústavu. VÚLHM na webu uvedl, že Beníček byl nejprve přeřazen na jinou pracovní pozici a ode dneška už není zaměstnancem ústavu. Beníček se k případu ani svému propuštění nechtěl vyjádřit s poukazem na policejní prověřování.

Na internetu se objevila videa, která ukazují střílení koček chycených do pastí v oboře nebo jejich bodání klackem. Případ prověřují policisté a veterináři. Podle serveru Novinky.cz zvířata zabíjeli šéf obory nebo podřízený dělník. Zřizovatelem ústavu je ministerstvo zemědělství.

Výborný dnes na síti X uvedl, že týraní zvířat je nepřijatelné a nehodlá akceptovat ani různé výmluvy. Situaci v oboře Březka začal řešit v součinnosti s veterinární správou. „Vyšetřování pokračuje. Považuji ale za správné, že důsledky už nyní vyvodilo i vedení VÚLHM a s dotyčným rozvázalo pracovní poměr,“ dodal Výborný.

Beníček to nechtěl komentovat, stejně jako další okolnosti případu. „Bohužel se k tomu vyjádřit nemohu, protože prověřování stále probíhá,“ řekl ČTK. To, že byl Beníček propuštěn, dnes ČTK potvrdila pracovnice ústavu a poukázala i na vyjádření na webových stránkách. VÚLHM na webu uvedl, že odsuzuje jakékoliv jednání spojené s týráním domácích zvířat či volně žijících živočichů.

Celou záležitost nyní prošetřují orgány činné v trestním řízení, kterým poskytuje VÚLHM plnou součinnost a v případě zjištění a prokázaní pochybení vyvodí adekvátní důsledky. V tuto chvíli je v oboře Březka jakýkoliv odlov koček ve sklopcích zastaven, pan Beníček byl nejprve přeřazen na jinou pracovní pozici, od 12. 8. již není zaměstnancem ústavu. Další opatření budou následovat dle vývoje šetření,“ stojí v prohlášení ústavu.

Kriminalisté případ prověřují jako podezření ze zločinu týrání zvířat, v případě odsouzení by podle policejní mluvčí Barbory Schneeweissové mohl viníkům hrozit až šestiletý trest. „Obdrželi jsme toto video, a když jsem se na to díval, tak už z prvního pohledu je jasné, že muselo dojít k porušování zákona, a to jak veterinárního, tak zákona na ochranu zvířat proti týrání,“ řekl Novinkám.cz už dříve ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. Podle něj se může stát, že je nutné odchycená zvířata utratit. V takovém případě to má udělat výhradně veterinář, který používá humánní způsoby usmrcení.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.