Přihlásit

Nedostatek sena v ČR nehrozí, uvedlo MZe v reakci na tvrzení Zemědělského svazu (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nedostatek sena, o kterém ve středu informoval Zemědělský svaz, podle ministerstva zemědělství (MZe) v Česku nehrozí. Svaz uvedl, že kvůli dlouhotrvajícímu suchu budou letos zemědělci řešit nedostatek sena a budou muset seno dokupovat, často za vyšší ceny než loni. Ministerstvo ale ČTK napsalo, že podle jeho informací je kondice travních porostů a pícnin dobrá. Z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) vyplývá, že sklizeň pícnin na orné půdě klesá od roku 2020, loni zemědělci posekali meziročně o 6,7 procenta tun pícnin méně.

„Deštivý a studený květen zemědělcům výrazně pomohl a kondice trvalých travních porostů a pícnin byla dobrá a ani současné údaje prozatím nenaznačují celoplošné zásadní ohrožení produkce,“ uvedlo tiskové oddělení MZe. Úřad nicméně přiznal, že lokálně může být druhá nebo třetí senoseč v ČR nižší. „Ale tato situace se nevymyká jiným rokům a s tím zemědělci při svém podnikání musejí počítat,“ doplnil.

Zemědělský svaz už dříve uvedl, že první senoseč byla v Česku nadprůměrná, vlivem dlouhodobého sucha a vysokých teplot ale nebude druhá senoseč, což ovlivní množství sena v ČR. Agrární komora vyhodnotila první letošní senoseč jako průměrnou se značnými regionálními rozdíly.

Svaz ve středu také upozornil na to, že seno mohou zemědělci nahradit pastvinami, které ale představují jen dočasné řešení. „Nejsou plnohodnotnou náhradou sena, což může vést k problémům s výživou a snížením produkce. Během krize mohou být zemědělci nuceni přistoupit k nouzovým opatřením, včetně snižování počtu zvířat,“ doplnil už dříve svaz. MZe v reakci sdělilo, že problémy s výživou zvířat ani snižování jejich počtu nehrozí.

Podle ČSÚ dosáhla loni plocha pícnin na orné půdě 464.595 hektarů a výnos činil 9,3 tuny na hektar, meziročně se výnos snížil o šest procent. Sklizeň pícnin postupně klesá od roku 2020. Svaz očekává, že především kvůli suchu bude trend pokračovat i v letošním roce.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.