Přihlásit

Zvěř je ve stresu, myslivci ji musí lovit při noční směně (Lidové noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

„Dančí zvěře je nyní opravdu hodně. Podívejte na skupinku na kraji louky,“ ukazuje Jiří Mařík, místopředseda mysliveckého spolku Chvalov Přemyslovka nedaleko Ústí nad Labem. Podle něj však láska k přírodě a vášeň k lovu už mladé příliš nebere. Přitom k péči o zvěř neodmyslitelně patří i její lov. Jenže mladé lovce mají vrstevníci často spíše za vrahy živých tvorů. Noční vysedávání na čekané také nejednoho myslivce připravilo o drahou polovičku. I to je úděl myslivců. A má to dopad na regulaci stavu spárkaté zvěře v Česku. Noci na posedu mnozí trávit nechtějí.

V posledních desetiletích se chování zvěře výrazně proměnilo. Lidé totiž čím dál častěji tráví volný čas v lese a jeho okolí, směřují tam za zábavou. Zvěř tak stresují a ta hledá přes den spíše úkryt. Na pastvu nemá klid. Z řady zvířecích druhů se tak v některých lokalitách stali téměř noční tvorové.

Celý článek najdete v deníku Lidové noviny

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.