Přihlásit

Myslivci zahájili lov kachen divokých, v uplynulé sezoně odstřelili o 9 pct méně (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivci mohou ode dneška lovit kachny divoké. V minulé lovecké sezoně, která trvala od dubna 2023 do konce března 2024, odstřelili 201 582 kachen, což je meziroční pokles o devět procent. Podle myslivecké jednoty jsou nižší odstřely způsobené postupným úbytkem drobné zvěře v honitbách, ale také zákazem použití olověných broků v mokřadech, který vydalo loni ministerstvo životního prostředí (MŽP) na základě nařízení Evropské komise. Sezona lovu kachen trvá do 30. listopadu.

„Máme informace, že řada myslivců omezila lov kachen z důvodu značně nejasného výkladu zákazu použití olověných broků na mokřadech ze strany ministerstva životního prostředí. Myslivci v mnoha případech zrušili plánované lovecké akce a kachny nelovili,“ řekl ČTK předseda Českomoravské myslivecké jednoty Jiří Janota.

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) uvedla, že mokřady jsou jedny z biologicky nejrozmanitějších ekosystémů, kde žije mnoho rostlinných a živočišných druhů. Olověné broky podle inspekce vodní ptáky v mokřadech ohrožovaly a způsobovaly časté otravy. „Ptáci olověné broky v sedimentech vyzobávají v domnění, že se jedná o štěrkové kamínky, které jim pomáhají trávit potravu,“ řekla ČTK Miriam Loužecká, zástupkyně mluvčího ČIŽP.

Nařízení EK zakazuje ve vzdálenosti do 100 metrů od mokřadů a v nich vystřelování broků, u nichž je koncentrace olova rovna nebo vyšší než jedno procento. Ministerstvo ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR pro lepší orientaci myslivců připravilo mapu mokřadů včetně nařízení chráněného sto metrů širokého pásu kolem nich.

Za porušení předpisu hrozí pokuty do pěti milionů korun, kontroly provádí inspekce životního prostředí spolu s policií. Loužecká uvedla, že od doby zákazu 15. února 2023 všechny kontrolované osoby nový požadavek respektovaly.

dat Českého statistického úřadu vyplývá, že v uplynulé sezoně klesl počet úlovků také u dalších druhů takzvané pernaté zvěře, která zahrnuje bažanty, koroptve, kachny nebo husy divoké. Myslivci odstřelili 370 284 bažantů, meziročně o 8065 méně. V roce 2016 byly odstřely bažantů zhruba o 100 000 vyšší. Kachen ulovili myslivci před deseti lety o 30 procent více, což je v porovnání s uplynou sezonou rozdíl více než 60 000 odstřelených kachen divokých.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.