Přihlásit

Zoo D.Králové, Ohrada a Ostrava vypustily do přírody ohrožené kachny poláky malé (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zoologové ze Safari Parku Dvůr Králové, jihočeské Zoo Ohrada a Zoo Ostrava vypustili v srpnu do volné přírody 19 jedinců kriticky ohrožených kachen poláků malých. Nové místo k životu ptáci našli v několika lokalitách v jižních Čechách. ČTK to 6. září řekl mluvčí dvorské zoo Michal Šťastný. Od roku 2021 zatím zoologové vypustili na několika místech v Česku 39 poláků malých.

Nyní vypuštění ptáci malí jsou původem z dvorské a ostravské zoo. Lokality zoologové vybírali tak, aby tam měli bezpečí, dostatek potravy a podmínky k rozmnožování.

V přírodě je budou sledovat odborníci z České zemědělské univerzity. „U potápivých kachen se osvědčilo označení na zobáku, které je používáno bezmála 20 let i v jiných evropských zemích. Batůžky s vysílačkami jsou nevhodné, ptákům naruší strukturu peří a otevřou průchod chladné vodě na tělo ptáků,“ uvedla dvorská zoo.

Polák malý patřil v minulosti k nejhojnějším kachnám v ČR i ve velké části Evropy. Od poloviny minulého století začaly jejich počty v přírodě drasticky klesat. Souviselo to s vysušováním mělkých a zarostlých mokřadů, které jsou pro hnízdění druhu stěžejní. „Ještě v 70. letech minulého století poláci malí pravidelně hnízdili v Poodří, jižních Čechách a na jižní Moravě, ale již začátkem tohoto století u nás jako hnízdící druh zcela vymizeli,“ uvedl Šťastný. S obnovou původních mokřadů a umělým posílením populace by poláci mohli v Česku opět začít hnízdit, věří zoologové.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.