Přihlásit

První vzácný kopytník takin čínský narozený v zoo v Plzni se jmenuje Born (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jméno Born dostal dnes sameček vzácného horského kopytníka takina čínského, který se narodil začátkem června v Zoologické a botanické zahradě města Plzně. Je to první mládě, které se v zoo narodilo po dvou a půl letech chovu a samice porod i péči o mládě dobře zvládla. Takini jsou považováni v Číně za národní dědictví, cení si jich tam podobně jako pand velkých a donedávna byli chováni jen na čínském území, řekl dnes ČTK mluvčí zoo Martin Vobruba.

Takin čínský, tvor s rohy pakoně, nosem losa, ocasem medvěda a stavbou těla připomínající bizona, byl pro svět objeven teprve v roce 1950, řekl Vobruba. Do Evropy je přivezla jako první Zoo Liberec v roce 2002 a všechna zvířata chovaná v evropských zahradách jsou jejich potomky. Podle webu zootierliste.de, který sleduje umístění zvířat v zahradách, má nyní takiny čínské 20 zoo v devíti zemích EU, ale také zahrady v Novosibirsku, San Diegu a je i ve dvou japonských zahradách. V ČR je má kromě Liberce a Plzně také Zoopark Chomutov, který chová samce.

Takin čínský nebo také zlatý, podle typické barvy husté splývavé srsti, pochází z horských oblastí Himálají na území Indie a Číny. V malých rodinných stádech obývá větší příbuzný evropského kamzíka zalesněné vysokohorské oblasti. Živí se okusováním stromů a keřů a spásáním travin a bylin. Za potravou se dokáže natáhnout do výšky více než dvou metrů, tím že stojí na zadních nohách a předními se opírá o strom či skálu. Samec váží až 350 kilogramů, samice obvykle váží do 230 kilogramů.

Do Plzně přijela v prosinci 2021 roční samice Bathory z Liberce a šestiletý John Woo z Polska. „I přes svoji majestátnost jsou takini čínští velmi klidní a navzájem se k sobě chovají velmi přátelsky. Samozřejmě je John Woo dominantní a má právo jít ke krmení první, ale jinak se k Bathory nikdy nechoval agresivně. Po narození mláděte se vzájemný vztah našeho páru ještě utužil,“ řekla v červnu zooložka Miroslava Palacká.

V Plzni osídlili přebudovaný výběh obývaný dříve pižmoni a poté jaky. Takini se vyskytují ve čtyřech formách, v zoologických zahradách je nejčastější takin indický. Pro takiny je vedena evropská plemenná kniha a v mezinárodní červené knize ohrožených druhů jsou zapsáni jako zranitelní.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.