Přihlásit

Náklady na medvědí čepice britské královské gardy prudce rostou (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kultovní čepice z pravé medvědí srsti, které nosí členové britské královské gardy střežící Buckinghamský palác v Londýně, jsou čím dál dražší - a nyní cena jedné z nich přesahuje 2000 liber (asi 59 500 korun). Vyplývá to z údajů britského ministerstva obrany, o nichž informoval zpravodajský server BBC News.

Náklady na tyto slavnostní pokrývky hlavy, které se vyrábějí z kožešiny medvědů baribalů, stouply o 30 procent za rok. Ministerstvo obrany o ceně tradiční vysoké čepice informovalo na žádost skupin na ochranu zvířat.

Organizace PETA, která z etických a humánních důvodů protestuje proti nošení pravých kožešin, nyní argumentuje, že proti používání čepic z medvědí srsti stojí i finanční důvody.

Ministerstvo obrany v prohlášení uvedlo, že je otevřené možnosti prozkoumat alternativy z umělé srsti, pokud splní nezbytné požadavky, především pak na bezpečnost a trvanlivost. „Zatím žádná náhrada tato kritéria nesplnila,“ dodalo ministerstvo.

Prudký nárůst nákladů na výrobu čepic podle ministerstva zavinila změna smluvních podmínek. Čepice se vyrábějí z kůží medvědů baribalů ulovených v Kanadě. Zatímco v roce 2022 stálo pořízení jedné čepice 1560 liber, v roce 2023 stoupla cena na 2040 liber.

V roce 2023 královská garda pořídila 24 nových čepic a o rok dříve třináct. Během posledního desetiletí přišly nové čepice, které se pořizují jako náhrada za staré a obnošené, na více než milion liber.

Zastánci používání čepic z pravé kožešiny argumentují tím, že mají dlouhou životnost a zachovávají si svůj vzhled, který je nutný při slavnostních příležitostech. Bojovníci za práva zvířat tvrdí, že je kruté a zbytečné, aby královská garda používala pravou kožešinu, a uvádějí, že na výrobu každé medvědí čepice je potřeba kožešina jednoho medvěda.

Rozhodnutí o používání pravých kožešin je spíše na ministerstvu obrany než na královské rodině, ale jak BBC už dříve informovala, královna Camilla letos přešla na nákup oděvů pouze z umělých kožešin. V prohlášení uvedla, že „nebude pořizovat žádné nové kožešinové oděvy“.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.