Přihlásit

V Nizozemsku se objevily dva případy katarální horečky ovcí nového typu (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na dvou farmách v centrálním Nizozemsku se objevily dva případy katarální horečky ovcí nového typu. V Nizozemsku a také v celé Evropě je to první výskyt této varianty s číslem 12, uvedlo nizozemské ministerstvo zemědělství. Na svém serveru o tom 11. září informovala veřejnoprávní stanice NOS. Na člověka není toto onemocnění přenosné.

Nemoc se projevila u jedné ovce a jedné krávy s teletem na dvou různých farmách. Informace o tom, kde a jak se zvířata nakazila, se podle ministerstva očekávají příští týden.

Onemocnění, které postihuje ovce, kozy a skot, se zhruba po 15 letech objevilo v několika evropských zemích, v září také v České republice. Čeští veterináři kvůli šíření nákazy vydali mimořádná opatření spočívající zejména ve výrazném zpřísnění pravidel pro přemísťování zvířat. K 7. říjnu bylo v Česku 45 ohnisek nákazy.

Katarální horečka ovcí je virové onemocnění domácích a divoce žijících přežvýkavců. U skotu se většinou nevyskytují klinické příznaky. Onemocnění přenáší krev sající hmyz, konkrétně tiplíci. Nákaza se projevuje horečkou, záněty a otoky v oblasti dutiny ústní, nozder, víček, uší, postiženy mohou být i paznehty. Zejména na sliznici dutiny ústní se objevuje krvácení a vředy.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.