Přihlásit

V pražské zoologické mohou lidé vidět mláďata několika druhů zvířat (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V pražské zoologické zahradě mohou lidé nově vidět mláďata jelenů barmských, opic kotulů nebo plameňáků. Při nynějších teplotách je navíc mnoho zvířat aktivnějších než v létě, a návštěvníci je tak mohou snáze vidět. ČTK o tom informoval mluvčí zoo Filip Mašek. Lanovka v areálu bude v provozu každý den do konce roku, doteď fungovala jen o víkendech.

„Náš rok mláďat pokračuje v podzimním období. Vedle těch už dobře známých jako jsou dvě malé gorily Mobi a Gaia, orangutan Harapan nebo samička žirafy Johanka, se lidé mohou přijít podívat na zcela nové přírůstky, které přicházejí na svět v expozicích napříč zahradou,“ uvedl ředitel zahrady Miroslav Bobek.

K vidění jsou v zoo dvě mláďata jihoamerických opic kotulů veverovitých, která se narodila v září. Lidé je naleznou v expozičním celku Vodní svět a opičí ostrovy v dolní části Zoo Praha. „Malí kotulové se většinu času pevně drží hřbetů svých pečlivých matek,“ sdělil Mašek. Jejich pohlaví je zatím neznámé.

V expozici Vodní světy a opičí ostrovy mohou lidé spatřit také mláďata všech tří chovaných druhů plameňáků. Americké plameňáky chilské a kubánské naleznou poblíž tapírů čabrakových, zatímco starosvětské plameňáky růžové vedle ostrova gibonů stříbrných. Mláďata plameňáků jsou šedá a sdružují se pospolu. Do podoby dospělých dorostou zhruba ve čtyřech až pěti měsících.

Návštěvníci dále uvidí tři mláďata jelenů barmských, která se narodila v říjnu. Jde podle chovatelů o tzv. „odkládací mláďata“, která často odpočívají vleže a matky je chodí pravidelně kojit. Jakožto tropický druh mají jeleni barmští říje v lednu a únoru a sezonu porodů ve středoevropském podzimu. Zoo Praha tyto kopytníky chová jako jediná v Česku, přičemž poslední z trojice přírůstků je 78. narozené mládě narozené v pražské zoo.

V areálu pražské zoo zároveň zůstane každý den v provozu lanovka. Ta doteď fungovala jen o víkendových dnech, podle Maška se však zoo společně s pražským dopravním podnikem rozhodla lanovku nechat fungovat i ve všední dny z toho důvodu, že nefunguje lanovka na pražský Petřín. Petřínská lanovka přestala jezdit kvůli silným dešťům letos 13. září, kvůli poničené a nesjízdné trati pak dopravní podnik její provoz neobnovil a zahájil přípravné práce na opravu. V březnu příštího roku má začít rekonstrukce lanovky a v nové podobě se má opět rozjet v létě 2026.

Lidé také mohou využívat spuštěnou mobilní aplikaci Zoo Praha, která nabídne vstupenky za výhodnou cenu a má usnadnit pohyb v areálu. Obsahuje také další funkce včetně medailonků chovaných zvířat nebo upozornění na jejich krmení.

Zoologická zahrada, kterou zřizuje pražský magistrát, patří k nejnavštěvovanějším místům v Praze. Loni ji navštívilo téměř 1,36 milionu lidí.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.