Zvěřina slaví návrat (Pestrý svět)
- Kategorie: Zpravy z oboru myslivost
Zvěřinové hody bývaly dřív rutinou, postupně se staly raritou. Teď jsou opět v kurzu! Na co dávat pozor a jak si je co nejvíc vychutnat?
Zajíce, bažanty, srnčí, maso z jelena či divočáka v obchodech obvykle nevídáme. Rozhodně však neochutnávejte ušáka sraženého autem nebo dokonce mrtvý kus, ležící na vašem pozemku. Takové maso je bez záruky, může být napadeno nemocemi! Srazíte-li srnku, volejte policii, případně rovnou správce revíru.
Prověřenou zvěřinu lze během lovné sezony sehnat u myslivců. Podle zákona prochází ulovená zvěř kontrolou, jejíž rozsah určí veterinární správa. Období lovu trvá většinou do 31. prosince. Jsou i výjimky, např. v bažantnici se loví do 31. ledna, odstřel divokých selat je povolen celý rok. Další možností je objednat maso u distributorů (např.www.zverina-cz.cz).
V sezoně dodají čerstvé a chlazené, celoročně mražené. Zvěřina je zdravější než hovězí a vepřové! Má méně tuku, víc minerálů (železo) a vitaminů (béčka). Nepříjemné aroma přebijte špikováním a kořením (jalovec, tymián). Marinujte bez česneku (ten by maso zbavil specifické vůně). Zapijte vínem plné chuti. Čím tmavší maso, tím výraznější volte mok.
Zajíce, bažanty, srnčí, maso z jelena či divočáka v obchodech obvykle nevídáme. Rozhodně však neochutnávejte ušáka sraženého autem nebo dokonce mrtvý kus, ležící na vašem pozemku. Takové maso je bez záruky, může být napadeno nemocemi! Srazíte-li srnku, volejte policii, případně rovnou správce revíru.
Prověřenou zvěřinu lze během lovné sezony sehnat u myslivců. Podle zákona prochází ulovená zvěř kontrolou, jejíž rozsah určí veterinární správa. Období lovu trvá většinou do 31. prosince. Jsou i výjimky, např. v bažantnici se loví do 31. ledna, odstřel divokých selat je povolen celý rok. Další možností je objednat maso u distributorů (např.www.zverina-cz.cz).
V sezoně dodají čerstvé a chlazené, celoročně mražené. Zvěřina je zdravější než hovězí a vepřové! Má méně tuku, víc minerálů (železo) a vitaminů (béčka). Nepříjemné aroma přebijte špikováním a kořením (jalovec, tymián). Marinujte bez česneku (ten by maso zbavil specifické vůně). Zapijte vínem plné chuti. Čím tmavší maso, tím výraznější volte mok.