Pár hub od Plzně, košík ze Šumavy (Mladá fronta DNES)
- Kategorie: Zpravy z oboru myslivost
PLZEŇSKÝ KRAJ
Podle počasí by se mohlo zdát, že lesy musí být plné hub. Teplo a vlhko obyčejně jejich růstu svědčí. Na Plzeňsku jsou však úlovky spíše symbolické.
"Příčinou jsou časté nadprůměrně velké rozdíly mezi teplotami ve dne a v noci. Rozdíl bývá až kolem dvaceti stupňů. Houby přitom potřebují menší výkyvy," vysvětluje plzeňský mykolog Luboš Zelený. Podle něj se však nedá říci, že by houby kolem Plzně nerostly vůbec. "Docela snadno se najdou holubinky, bedly či muchomůrky růžovky. Hřiby jsou zatím výjimkou," říká Zelený.
Nicméně i tady platí: kdo má "své místo", je úspěchu blíž. "Každý den při procházce se psy najdu v posledních dvou týdnech alespoň jednoho hřiba, a to je nehledám, prostě o ně zakopnu. Pravda, všechny jsem našel na ploše několika čtverečních metrů," říká čtenář Karel Horník, který nám poslal snímek včerejšího úlovku z lesa "na okraji Plzně".
Největší šance na plný košík je teď na Šumavě. "Začíná tu první vlna hřibu smrkového, roste hodně lišek a takzvaných masáků, objevuje se klouzek," sděluje mykolog Svatopluk Ján. Hlavní sezona by podle něj měla na Šumavě začít v poslední srpnové dekádě a přetrvat do září.
"Pokud bude i nadále pršet a trochu se ustálí teploty, mohly by houby ve větší míře vyrazit i v okolí Plzně," dodává Zelený. "Rozhodně mají houbaři větší naději na slušnou úrodu než borůvkáři. Borůvčí totiž v květnu kompletně vymrzlo a borůvky letos nebudou," dodává.
Podle počasí by se mohlo zdát, že lesy musí být plné hub. Teplo a vlhko obyčejně jejich růstu svědčí. Na Plzeňsku jsou však úlovky spíše symbolické.
"Příčinou jsou časté nadprůměrně velké rozdíly mezi teplotami ve dne a v noci. Rozdíl bývá až kolem dvaceti stupňů. Houby přitom potřebují menší výkyvy," vysvětluje plzeňský mykolog Luboš Zelený. Podle něj se však nedá říci, že by houby kolem Plzně nerostly vůbec. "Docela snadno se najdou holubinky, bedly či muchomůrky růžovky. Hřiby jsou zatím výjimkou," říká Zelený.
Nicméně i tady platí: kdo má "své místo", je úspěchu blíž. "Každý den při procházce se psy najdu v posledních dvou týdnech alespoň jednoho hřiba, a to je nehledám, prostě o ně zakopnu. Pravda, všechny jsem našel na ploše několika čtverečních metrů," říká čtenář Karel Horník, který nám poslal snímek včerejšího úlovku z lesa "na okraji Plzně".
Největší šance na plný košík je teď na Šumavě. "Začíná tu první vlna hřibu smrkového, roste hodně lišek a takzvaných masáků, objevuje se klouzek," sděluje mykolog Svatopluk Ján. Hlavní sezona by podle něj měla na Šumavě začít v poslední srpnové dekádě a přetrvat do září.
"Pokud bude i nadále pršet a trochu se ustálí teploty, mohly by houby ve větší míře vyrazit i v okolí Plzně," dodává Zelený. "Rozhodně mají houbaři větší naději na slušnou úrodu než borůvkáři. Borůvčí totiž v květnu kompletně vymrzlo a borůvky letos nebudou," dodává.