Letošní horká novinka: guláš s čokoládou (Valašský deník)
- Kategorie: Zpravy z oboru myslivost
Kuchaře čeká několik bezesných nocí. Dnes začíná valašskomeziříčský Gulášfest
Valašské Meziříčí
Zásmažka a cibulový základ pro úvodní den jsou hotové. Ženy loupají další cibuli, chlapi v kuchyni krájejí maso. Odpoledne ho rozvaří a noční směna dílo dokončí. Dnes okolo poledne začnou na letním stadionu prodávat první porce guláše. Devátý ročník valašskomeziříčského Gulášfestu může začít.
"Během tří dnů lidem nabídneme třicet druhů guláše, včetně bezmasých. Budou moci ochutnat také šest nových druhů," informuje pořadatel Petr Zahradníček. Nejzajímavější novinkou bude guláš Chilli pulli s příměsí čokolády. Recept pochází z Mexika. Tamní lidé ho převzali od indiánů a upravili podle své fantazie.
"Kromě masa a červených fazolí přidáme chilli papričky. Na závěr přimícháme strouhanou čokoládu na vaření. Guláš je ostrý a pikantní, chutí připomíná kakaové boby," prozrazuje kuchař Jaroslav Hromada.
Pro začátek kuchaři zpracují třináct set kilogramů masa, devět set kilo cibule a devadesát kilo papriky. Připraveno je také dvě stě čtyřicet sudů piva. Podle potřeby budou pořadatelé suroviny i pivo doplňovat.
"Maso bude hovězí, vepřové, krůtí a kuřecí, ale též daňčí a z jelena siky. Zvěřina po zkušenostech se špatnou kvalitou masa letos pochází výhradně z českých honiteb," doplňuje Zahradníček.
Jeho bratranec Václav Zahradníček má službu v kuchyni. S Michalem Gromusem krájejí maso. Za stolem je už čtvrtý den. Začal v neděli přípravou zásmažky.
"Guláš mám rád, zvláště srnčí. Po téhle akci ho ale nejméně tři měsíce nemůžu ani vidět," přiznává muž, který pracuje jako kuchař ve vsetínském hotelu Pančava.
Gulášfest má z pohledu kuchaře i lepší stránky, než přesycenost z neustálého ochutnávání a výparů. "Je to jiná práce, než příprava hotelových minutek. Celkem záběr, ale sranda," porovnává Václav Zahradníček.
Valašské Meziříčí
Zásmažka a cibulový základ pro úvodní den jsou hotové. Ženy loupají další cibuli, chlapi v kuchyni krájejí maso. Odpoledne ho rozvaří a noční směna dílo dokončí. Dnes okolo poledne začnou na letním stadionu prodávat první porce guláše. Devátý ročník valašskomeziříčského Gulášfestu může začít.
"Během tří dnů lidem nabídneme třicet druhů guláše, včetně bezmasých. Budou moci ochutnat také šest nových druhů," informuje pořadatel Petr Zahradníček. Nejzajímavější novinkou bude guláš Chilli pulli s příměsí čokolády. Recept pochází z Mexika. Tamní lidé ho převzali od indiánů a upravili podle své fantazie.
"Kromě masa a červených fazolí přidáme chilli papričky. Na závěr přimícháme strouhanou čokoládu na vaření. Guláš je ostrý a pikantní, chutí připomíná kakaové boby," prozrazuje kuchař Jaroslav Hromada.
Pro začátek kuchaři zpracují třináct set kilogramů masa, devět set kilo cibule a devadesát kilo papriky. Připraveno je také dvě stě čtyřicet sudů piva. Podle potřeby budou pořadatelé suroviny i pivo doplňovat.
"Maso bude hovězí, vepřové, krůtí a kuřecí, ale též daňčí a z jelena siky. Zvěřina po zkušenostech se špatnou kvalitou masa letos pochází výhradně z českých honiteb," doplňuje Zahradníček.
Jeho bratranec Václav Zahradníček má službu v kuchyni. S Michalem Gromusem krájejí maso. Za stolem je už čtvrtý den. Začal v neděli přípravou zásmažky.
"Guláš mám rád, zvláště srnčí. Po téhle akci ho ale nejméně tři měsíce nemůžu ani vidět," přiznává muž, který pracuje jako kuchař ve vsetínském hotelu Pančava.
Gulášfest má z pohledu kuchaře i lepší stránky, než přesycenost z neustálého ochutnávání a výparů. "Je to jiná práce, než příprava hotelových minutek. Celkem záběr, ale sranda," porovnává Václav Zahradníček.