Přihlásit

Rájec: guláš mezi kapkami deště (Blanenský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Své umění tam nakonec předvedlo šest soutěžících. "Z této akce chceme udělat tradici a soutěž ve vaření zvěřinového guláše pořádat pravidelně. Soutěžících se nám ale na první pokus přihlásilo velmi málo. Počasí také nebylo ideální a museli jsme improvizovat," poznamenal hlavní pořadatel akce Vladimír Moráň z myslivecké honitby Bílá voda Holštejn. Organizátoři počítali, že na nádvoří rájeckého zámku dorazí několik stovek návštěvníků. Měli připravený i bohatý doprovodný program. Vystoupení šermířů a ukázky jízdy na koni však museli kvůli vydatnému dešti zrušit. V zámecké hospodě tak hrála jen cimbálka.
Každý ze soutěžících si vylosoval druh masa, ze kterého pak měl podle svého receptu guláš uvařit. Z kotlů tak vonělo jelení, mufloní a guláš z divočáka. "Limit na přípravu guláše žádný nebyl. Prostě až bylo uvařeno, tak mohla porota guláš hodnotit," řekl Moráň. Kvalitu tradiční zvěřinové pochoutky mohli hodnotit i návštěvníci, co na rájecký zámek dorazili. Za mírný poplatek dostali od pořadatelů misku se lžící a bodovací lístek.
Uvařit nejlepší guláš chtěla mezi kapkami deště i sourozenecká dvojice Jiří Štrajt a Alena Chlupová z Rájce. Vylosovali si jelení maso. "Máme pět kilo jeleního. Stejné množství cibule a tradiční suroviny. Sůl, pepř, kmín, mletou papriku a také červené víno. To musíme do hrnce nalít co nejdřív. Je zima a sychravo, tak by nám také nemuselo zbýt," pousmál se Jiří Štrajt a dodal, že zvěřinové guláše občas vaří, ale z jeleního masa vůbec poprvé.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.