Myslivecká kuchyně a ještě něco navíc (Kolínský deník)
- Kategorie: Zpravy z oboru myslivost
Bažantí polévka
1 bažant, cibule, máslo, hladká mouka, sušené houby, směs mražené nebo čerstvé zeleniny do polévky, polévkové koření, zelená petrželka, sůl
Z bažanta připravíme vývar. Měkkého bažanta vyjmeme, zbavíme kostí a kůže a nakrájíme na malé kousky. Vývar scedíme, zahustíme máslovou jíškou, provaříme a přecedíme. Přidáme zvlášť uvařené a scezené houby, zeleninu a bažantí maso, necháme přejít varem a dochutíme polévkovým kořením a solí. Při podávání posypeme nasekanou petrželkou.
Srnčí s hruškou
500 g srnčí kýty, 2 hrušky, 40 g másla, olej, strouhaný sýr, pepř, sůl
Maso nakrájíme na řízky, naklepeme, osolíme a opepříme. Oloupané hrušky (i kompot) zbavíme jádřinců a nakrájíme na silnější plátky, které opečeme na másle. Řízky opečeme na oleji, rozdělíme na ně hrušky, posypeme strouhaným sýrem a zapečeme.
Myslivecká polévka
300 g jeleního masa s kostí, 1,5 l vody, sůl, 40 g másla, 1 menší cibule, 40 g hladké mouky, 1/4 l mléka, 100 g kořenové zeleniny, 200 g čerstvých hub, špetka pepře, petrželka Houskové knedlíčky:20 g tuku, 1 vejce, sůl, žemle, trochu mléka, strouhanka
- Tuk utřeme s vejcem a se solí, přidáme rozkrájenou žemli namočenou v mléce a zahustíme strouhankou. Tvoříme malé knedlíčky.
Maso opláchneme, kosti rozsekneme na menší kousky a zalijeme vodou, osolíme a vaříme asi dvě hodiny. Na tuku osmahneme pokrájenou cibuli, zaprášíme moukou a připravíme světlou jíšku. Zředíme ji vývarem, přilijeme mléko, našleháme a povaříme. Přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu a na plátky rozkrájené houby, které jsme chvíli dusili ve vlastní šťávě. Okořeníme a do polévky zavaříme na asi 4 minuty malé houskové knedlíčky. Nakonec přidáme nasekanou petrželku. Maso použijeme zvlášť.
Čevabčiči zámeckého lovčího
Maso z divočáka a hovězí přední 1:1, vejce, česnek, hladká mouka, bavorské nebo jiné malé párečky, grilovací koření, mletá paprika, mletý pepř, sůl, olej
Maso umeleme s cibulí, přidáme vejce, prolisovaný česnek, trochu hladké mouky, mletou papriku, mletý pepř, osolíme a dobře promícháme. Maso necháme jednu hodinu odpočinout. Párečky obalíme připraveným masem, posypeme grilovacím kořením a grilujeme. Během grilování potíráme olejem. Místo grilování můžeme čevabčiči upéci v troubě.
Jelení játra
1 kg jeleních jater, 200 g sádla, 2 cibule, pepř, sůl
Játra odblaníme a nakrájíme na kostky. Na sádle zpěníme na kolečka nakrájenou cibuli (může jí být hodně), vložíme játra a prudce opečeme. Opepříme a před dokončením osolíme. Čas přípravy nesmí být dlouhý, aby játra neztvrdla. Podáváme s chlebem.
Vitaminový talíř
200 g hlávkového salátu nebo čínského zelí, 150 g karotky, 150 g kedluben nebo vodnice, 150 g ředkviček, 100 g zelených paprik, 100 g žlutých paprik, 150 g rajčat, 150 g okurek hadovek, 150 g kiwi nebo zahradních jahod, 150 g banánů nebo čerstvých broskví, 30 g řeřichy a petrželka na ozdobu, 300 g libovolné jogurtové zálivky (např. bílý jogurt promíchaný s utřeným česnekem, vodou, octem, cukrem a solí)
Na talíře upravíme nakrájený hlávkový salát nebo čínské zelí, na kopičku nastrouhanou čerstvou karotku, na hranolky nakrájené kedlubny nebo vodnici, na půlky překrájené ředkvičky, na nudličky nakrájené zelené a žluté papriky, na kolečka pokrájená rajčata, vroubkovým nožem nakrájené okurky, na plátky nakrájené oloupané kiwi nebo na půlky překrájené zahradní jahody, na kolečka nakrájené banány nebo nakrájené proužky z čerstvých broskví. Zeleninu a ovoce upravujeme podle druhů do jednotlivých kopiček, dbáme na barevný soulad. Vše přizdobíme řeřichou a zelenou petrželkou. Zvlášť v omáčníku podáváme dobrou jogurtovou zálivku.
Řezy s ananasovou polevou
200 g tuku, 170 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, 250 g hladké mouky, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 50 g solamylu, strouhaná kůra z 1/2 citronu, ananasový kompot Poleva:200 g moučkového cukru, 2 lžíce ananasové šťávy, 1 lžíce citrónové šťávy - vše v míse utřeme. V míse třeme tuk s moučkovým a vanilkovým cukrem a postupně přidáváme vajíčka a mouku smíchanou s kypřicím práškem, solamylem a citrónovou kůrou. Nakonec vmícháme okapaný ananasový kompot. Těsto dobře promícháme, rozetřeme na vymaštěný plech a upečeme. Vychladlý moučník polijeme polevou.
Koláčky s ovocem
500 g hladké mouky, 200 g tuku, 30 g cukru, 3 žloutky, 30 g droždí, 7 lžic mléka, sůl; drobenka, ovoce
Připravíme kvásek. Do mísy prosijeme mouku, přidáme vzešlý kvásek, žloutky, sůl, mléko a rozehřátý vychladlý tuk. Zpracujeme těsto a necháme vykynout. Potom na vále skleničkou vykrajujeme bochánky, dáme je na vymazaný plech, poklademe ovocem, posypeme drobenkou a necháme znovu kynout. Koláčky upečeme v troubě.
Plněné zvěřinové rolky
500 g jelení, daňčí nebo kančí vykostěné a odblaněné kýty, 1 cibule, aspik, divoké koření, sůl Náplň:250 g strouhaného tvrdého sýra, 100 g másla, 1 lžíce strouhaného křenu (krenex), sůl, mletý bílý pepř
- Najemno nastrouhaný sýr vyšleháme s měkkým máslem a křenem a dochutíme solí a pepřem. Kýtu uvaříme s cibulí, divokým kořením a solí. Měkkou kýtu necháme vychladnout a poté ji nakrájíme na velmi tenké plátky. Každý plátek lehce potřeme aspikem, natočíme na trubičky a dáme vychladit. Vychladlé rolky sundáme z trubiček a naplníme sýrovou náplní.
Vyšlo také v: Benešovský deník, Berounský deník, Boleslavský deník, Kladenský deník, Kutnohorský deník, Mělnický deník, Nymburský deník, Pražský deník, Příbramský deník, Rakovnický deník