Přihlásit

Jelení hamburger s rebarborovým čatní, restovanými žampiony a karamelizovanou červenou cibulí

na hamburger: 600 g mleté jelení zvěřiny z kýty nebo plece, 1 žloutek, malá šalotka, snítka čerstvého citronového tymiánu, kůra a šťáva z půlky citronu, citronový pepř, sůl; olivový olej na grilování
na pikantní majonézu: 150 g majonézy, 4 lžíce sladké chilli omáčky, lžíce citronové šťávy
na kompletaci hamburgerů: 4 hamburgerové bulky, rebarborové čatní, 4 plátky čedaru, čerstvý křehký salát, 2 velké žampiony, 2 velké červené cibule, olivový olej, lžička třtinového cukru, sůl

Do větší mísy dáme umletou zvěřinu, přidáme žloutek, nadrobno nakrájenou šalotku, lžíci nadrobno pokrájených lístků tymiánu, najemno nastrouhanou kůru a šťávu z půlky citronu, opepříme, osolíme a důkladně vymícháme na kompaktní směs. Rukama smočenýma ve studené vodě vytvarujeme čtyři o něco větší hamburgery, než je průměr bulky, palcem uprostřed vyhloubíme mělký důlek. Takto připravené hamburgery necháme krátce odležet.
Mezitím si připravíme pikantní majonézu: v menší misce metličkou prošleháme všechny suroviny a odložíme do chladničky.
Gril rozpálíme na středně vysokou teplotu a potřeme ho olivovým olejem. Odleželé hamburgery grilujeme podle tloušťky a podle požadavku na propečení asi 3 až 4 minuty z každé strany. Na ještě horké hamburgery položíme plátky sýra, pak je odložíme a zakryjeme alobalem. Na rozpálené pánvi potřené olejem krátce orestujeme na tenké plátky nakrájené žampiony, mírně osolíme a odložíme stranou. Na suché pánvi jen do změknutí orestujeme na kroužky nakrájenou červenou cibuli, posypeme třtinovým cukrem a necháme zkaramelizovat.
Hamburgerové bulky rozkrojíme a obě řezné plochy vydatně potřeme rebarborovým čatní. Na spodní část bulky postupně vrstvíme oprané listy křehkého salátu, plátky restovaných žampionů, kroužky karamelizované cibule, hamburger se sýrem a přelijeme pikantní majonézou. Navrch znovu dáme žampiony, cibuli a salát, přiklopíme vrchní částí bulky, zlehka přimáčkneme a zajistíme špejlí.

Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.