Přihlásit

Odborný seminář „Telemetrický výzkum zvěře, jeho přínos pro mysliveckou praxi a řešení škod působených zvěří“

Ve dnech 7. – 8. dubna 2011 se bude v Kostelci nad Černými lesy konat odborný seminář „Telemetrický výzkum zvěře, jeho přínos pro mysliveckou praxi a řešení škod působených zvěří“.

Telemetrie je moderní technologie umožňující sledování na dálku a přenos zjištěných dat. V případě volně žijících živočichů lze s pomocí telemetrie sledovat např. jejich migraci, chování, využívání prostředí při hledání potravy, výsledky zaznamenávat a vyhodnocovat. Tyto výsledky přinášejí nové poznatky z biologie a etologie, lze je v případě volně žijící zvěře využít v mysliveckém managementu populací (např. vytipování lesních porostů potenciálně ohrožených spárkatou zvěří a přijetí opatření k jejich ochraně). V uplynulých letech bylo na území ČR zahájeno několik projektů telemetrického sledování různých druhů zvěře (především jelení).

Cílem konference je zmapovat dosavadní projekty v ČR, umožnit jejich realizátorům prezentaci výsledků před odbornou veřejností a nastínit další směry výzkumu. Konference je určena odborným pracovníkům státní správy myslivosti, zaměstnancům státních lesů i soukromých lesních majetků, národních parků, uživatelům honiteb a všem dalším, kteří se zajímají o výzkum zvěře a její biologii a etologii.

Odborné referáty:

Kterým směrem kráčí výzkum zvěře v ČR? (doc. Ing. Jaroslav Červený, CSc., LDF ČZU v Praze)

Sociomapování – vizualizační a analytická metoda pro telemetrická poziční data (Ing. Radim Kotrba, Ph.D, a kol, VÚŽV Praha – Uhříněves)

Prostorová aktivita jelena lesního v NP Šumava – šest let sledování pomocí GPS telemetrie (Mgr. Pavel Šustr, Ph.D., Ing. Adam Jirsa, Správa NP a CHKO Šumava)

Jak daleko dojde srnec obecný na Šumavě? (Mgr. Pavel Šustr, Ph.D., Mgr. Markéta Kašparová, Správa NP a CHKO Šumava)

Migrace jelení a černé zvěře v Labských pískovcích (Ing. Marek Klitsch, Správa NP České Švýcarsko)

Chodí jelen lesní v Krkonoších přes hranice? Předběžné výsledky z GPS telemetrie (Mgr. Pavel Šustr, Ph.D., Správa NP a CHKO Šumava)

Využitie telemetrických výsledkov v predikcii poškodenia lesných porastov jeleňou zverou na Poľane (Ing. Peter Kaštier, Ph.D., Ing. Jozef Bučko, Ph.D., NLC Zvolen)

Cirkadiánne rytmy a preferencia habitátov samcov jeleňa lesného (Cervus elaphus) v Kremnických vrchoch (Ing. Miroslav Ostrihoň, Ph.D. a kol., LF TU Zvolen)

Telemetrické sledování siky japonského v honitbě Hradiště (Ing. Stanislav Dvořák,
VLS ČR, s. p., divize Karlovy Vary)

Telemetrické sledování rysa ostrovida na Šumavě (RNDr. Luděk Bufka, Správa NP
a CHKO Šumava).

Telemetrické sledování lišky obecné (Vulpes vulpes) na Šumavě (Ing. Jan Beneš, FLD ČZU v Praze)

S tchoři to je velký problém! Pilotní studie časoprostorové aktivity tchoře tmavého (Mustela putorius) (prof. RNDr. Petr Koubek, CSc., Mgr. Michaela Ryšavá, Ústav biologie obratlovců AV ČR Brno, FLD ČZU v Praze)

Délky domovských okrsků bobra evropského v různých typech krajiny
(Ing. Jana Korbelová a kol., FŽP ČZU v Praze)

Telemetrická sledování mláďat sýce rousného (Aegolius funereus) po opuštění hnízda

(Ing. Marek Kouba, prof. RNDr. Karel Šťastný, CSc., FŽP ČZU v Praze)

Prostorové nároky sýce rousného (Aegolius funereus) při výchově mláďat (Ing. Václav Tomášek a kol., FŽP ČZU v Praze)

Praktické zkušenosti s telemetrickým sledováním dravců při repatriacích u Lesů ČR, s. p. (Ing. Petr Zvolánek, LČR, s. p.)

Více informací a přihlášky:

Ing. Karel Vančura
Česká lesnická společnost, o. s.
Novotného lávka 5
116 68 Praha 1
mobil: 776 791 401
e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.