Senát odmítl umožnit chovatelům domácí porážky skotu
- Kategorie: Myslivost
- Přidat nový komentář
Senát dne 20. července 2011 vrátil sněmovně novelu veterinárního zákona, která umožňuje chovatelům porážet ve svých chovech skot mladší dvou let a také jelenovitou zvěř z faremního chovu, uvádi zpravodajství ČTK
Horní komora chce vypustit z předlohy možnost porážek skotu kvůli ochraně spotřebitelů. O konečné podobě vládní předlohy rozhodnou poslanci.
Chovatel by musel podle předlohy nahlásit každou domácí porážku skotu a jelenovité zvěře ohlásit sedm dní předem krajské veterinární správě. Senátor Jan Hajda (ČSSD) podotkl, že jde o jedinou podmínku a novela nestanoví ani podmínky porážky ani kontrolu masa. Hajda poukázal rovněž na to, že potravinářské podniky musely investovat miliony, aby splnily hygienické podmínky. "Nemůžeme připustit, aby zde byly dva druhy podnikatelů," řekl.
Předlohu obhajoval ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS). Maso skotu podle něho nepředstavuje žádné riziko, v Česku nejsou nemoci přenosné ze skotu na člověka. Maso by navíc muselo být spotřebováno v domácnosti chovatele a nesmělo by se dostat na trh. Ke Kocourkovi se připojil Vítězslav Jonáš (ODS), podle kterého je nyní možná domácí porážka prasat, ovcí a koz a novela by pomohla chovatelům skotu. Většinu Senátu ale oba politici nepřesvědčili.
Rozšíření okruhu domácích porážek se nelíbí ani potravinářské komoře a zpracovatelům masa. Zpracovatelé se obávají, že maso z těchto porážek posílí již existující nelegální obchod. Podle odhadů Českého svazu zpracovatelů masa si chovatelé dnes ročně nechávají na jatkách porážet skot o celkové hmotnosti zhruba 3000 tun. Chovatelé naproti tomu označují tvrzení zpracovatelů jako lobbistickou propagandou velkých zpracovatelských podniků poškozující zájmy farmářů.
Novela také slučuje pracoviště Státní veterinární správy, na což upozornil Jaroslav Palas (ČSSD). Povede to podle něho k tomu, že myslivci budou ulovenou zvěř zatajovat, aby ji nemuseli dávat na vyšetření, což prý ohrozí zdraví lidí.
Zákon dále rozšiřuje okruh osob, které mohou označovat zvířata například čipem nebo cejchem. Dosud to mohl dělat pouze veterinář nebo veterinární technik. Nově to bude moci dělat každý, kdo absolvuje zvláštní vzdělání a získá osvědčení. Tato školení bude organizovat vysoká škola s veterinárním studijním programem.
Předloha rovněž upravuje podmínky, za jakých může farmář prodávat syrové mléko a smetanu prostřednictvím automatu.
Chovatel by musel podle předlohy nahlásit každou domácí porážku skotu a jelenovité zvěře ohlásit sedm dní předem krajské veterinární správě. Senátor Jan Hajda (ČSSD) podotkl, že jde o jedinou podmínku a novela nestanoví ani podmínky porážky ani kontrolu masa. Hajda poukázal rovněž na to, že potravinářské podniky musely investovat miliony, aby splnily hygienické podmínky. "Nemůžeme připustit, aby zde byly dva druhy podnikatelů," řekl.
Předlohu obhajoval ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS). Maso skotu podle něho nepředstavuje žádné riziko, v Česku nejsou nemoci přenosné ze skotu na člověka. Maso by navíc muselo být spotřebováno v domácnosti chovatele a nesmělo by se dostat na trh. Ke Kocourkovi se připojil Vítězslav Jonáš (ODS), podle kterého je nyní možná domácí porážka prasat, ovcí a koz a novela by pomohla chovatelům skotu. Většinu Senátu ale oba politici nepřesvědčili.
Rozšíření okruhu domácích porážek se nelíbí ani potravinářské komoře a zpracovatelům masa. Zpracovatelé se obávají, že maso z těchto porážek posílí již existující nelegální obchod. Podle odhadů Českého svazu zpracovatelů masa si chovatelé dnes ročně nechávají na jatkách porážet skot o celkové hmotnosti zhruba 3000 tun. Chovatelé naproti tomu označují tvrzení zpracovatelů jako lobbistickou propagandou velkých zpracovatelských podniků poškozující zájmy farmářů.
Novela také slučuje pracoviště Státní veterinární správy, na což upozornil Jaroslav Palas (ČSSD). Povede to podle něho k tomu, že myslivci budou ulovenou zvěř zatajovat, aby ji nemuseli dávat na vyšetření, což prý ohrozí zdraví lidí.
Zákon dále rozšiřuje okruh osob, které mohou označovat zvířata například čipem nebo cejchem. Dosud to mohl dělat pouze veterinář nebo veterinární technik. Nově to bude moci dělat každý, kdo absolvuje zvláštní vzdělání a získá osvědčení. Tato školení bude organizovat vysoká škola s veterinárním studijním programem.
Předloha rovněž upravuje podmínky, za jakých může farmář prodávat syrové mléko a smetanu prostřednictvím automatu.