Přihlásit

Snadnější porážky skotu a jelenovitých

Vláda minulý týden schválila návrh novely veterinárního zákona, která má mimo jiné umožnit chovatelům porážet ve svých hospodářstvích skot mladší dvou let a jelenovitou zvěř z faremního chovu, uvedl dne 21. února Zemědělec v rubrice Zpravodajství.

Tato zvířata dnes musí na jatka. Novela také stanovuje podmínky pro prodej syrového mléka prostřednictvím automatů. O schválení novely po jednání kabinetu informoval premiér Petr Nečas. "Navržená úprava přinese chovatelům především snížení administrativní zátěže a ekonomických dopadů," uvedlo ministerstvo zemědělství v předkládací zprávě kmateriálu. Rozšíření možnosti domácích porážek si sice vyžádá zavedení povolovacího režimu, chovatelé však již nebudou muset platit za porážky jatkám jako doposud. Dlouhodobou tradici má u nás především klasická zabijačka. "Kromě prasete může člověk porazit pro svou potřebu králíka, nutrii, ovci, kozu, slepici, tedy drůbež, ale už nikoli krávu, tele, či koně, osly a jejich křížence," uvedl již dříve mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Tato zvířata už musí porazit odborníci na jatkách, chovatel si následně může vzít maso pro svou potřebu domů. Novela také nově dává uživatelům honiteb povinnost hlásit podání veterinárních léčiv volně žijící zvěři. Nově mají také být odpovědní za vyšetření těl ulovené volně žijící zvěře. Tato změna má zlepšit podmínky pro obchodování se zvěřinou se sousedními státy a snížit zdravotní rizika pro konzumenty masa z ulovených zvířat.





(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.