Přihlásit

Vláda projedná novelu veterinárního zákona

Jak vyplývá ze zpravodajství ČTK, vláda ve středu 16. února projedná návrh novely veterinárního zákona. Ta má nově například umožnit chovatelům porážet na svých farmách skot mladší dvou let a jelenovitou zvěř z faremního chovu. Tato zvířata dnes musí na jatka. Nový zákon, který kabinetu předloží ministerstvo zemědělství, také stanovuje podmínky pro prodej syrového mléka prostřednictvím automatů.

"Navržená úprava přinese chovatelům především snížení administrativní zátěže a ekonomických dopadů," stojí v předkládací zprávě k materiálu. Rozšíření možnosti domácích porážek si sice vyžádá zavedení povolovacího režimu, nebudou však již muset platit za porážky příslušným jatkám, tak jako doposud.

Dlouhodobou tradici má v Česku především klasická zabíjačka. "Kromě prasete může člověk porazit pro svou potřebu králíka, nutrii, ovci, kozu, slepici, tedy drůbež, ale už nikoli krávu, tele, či koně, osly a jejich křížence," řekl ČTK již dříve mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Tato zvířata už musí porazit odborníci na jatkách, chovatel si následně může vzít maso pro svou potřebu domů.

Novela taká nově dává uživatelům honiteb povinnost hlásit podání veterinárních léčiv volně žijící zvěři. Nově mají také být odpovědní za vyšetření těl ulovené volně žijící zvěře. Tato změna má zlepšit podmínky pro obchodování se zvěřinou se sousedními státy a snížit zdravotní rizika pro konzumenty masa z ulovených zvířat.


(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.