Přihlásit

Likvidace přemnožených nutrií, mývalů a ondater (ČT 1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Josef KVASNIČKA, redaktor
Přemnožené nutrie, mývalové nebo ondatry, invazní druhy zvířat teď začnou vědci z České zemědělské univerzity spolu s myslivci postupně likvidovat. Vědci zvířata sledují pomocí termovize a speciální aplikace. Informace o jejich pohybu pak předají myslivcům, kteří vyrazí na lov třeba v Ústeckém kraji.

Barbora Lancová, redaktorka ČT
Stovky nutrií se pohybují ve městech a okolí. Lidé je často chodí krmit, jenže zvířata ničí rostliny a břehy podél rybníků a řek, nebezpečná můžou být i pro člověka.

Václav Šutera, místopředseda mysliveckého spolku Chabařovické jezero
Obsadí ten vodní tok, vyženou tam ty původní živočichy, který tam jsou, dále se živí raky, rybami, žábami, chráněnými živočichy v podstatě. Přenáší některé druhy nemocí.

Barbora Lancová, redaktorka ČT
Proto teď odborníci z České zemědělské univerzity spustili nový projekt. Cílem je kompletně zlikvidovat invazní druhy zvířat. Kromě nutrií jde třeba taky o mývali, norky anebo ondatry. Zvířata totiž v přírodě způsobují hned několik škod.

Miloš Ježek, vedoucí katedry myslivosti FLD ČZU v Praze
Ten první rok provádíme monitoring stavu té populace a v tom druhém roce řešení projektu, tak se budeme snažit testovat různé pozitivní pobídky právě těm místním myslivcům, to znamená ve formě třeba nějakého zástřelného a poslední rok pak budeme sledovat, jakým způsobem se to na té populaci projevilo.

Barbora Lancová, redaktorka ČT
Zvířata budou myslivci lovit do speciálních klecí.

Václav Šutera, místopředseda mysliveckého spolku Chabařovické jezero
Takhle je to nastražený, když se tam dotknou, tak to udělá tohle. Když je to invazivní druh, tak je může dneska v podstatě podle novely zákona lovit skoro každý myslivec a odchytávají se buď do živovných pastí anebo odstřelem.

Barbora Lancová, redaktorka ČT
Jen na Ústecku se pohybují stovky mývalů, několik desítek ondater a necelá tisícovka nutrií. Jestli se vědcům spolu s myslivci podaří všechny kusy odlovit, bude jasné za dva roky, až projekt skončí.

Reportáž najdete zde

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.