Přihlásit

Nedej se – Proč umírají ptáci? (ČT 2)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

mluvčí 1
Intenzita výskytu ptáků je jedním z indikátorů kvality životního prostředí.Už v roce 2010 ornitologové spočítali, že jsme od osmdesátých let v Česku přišli o 10 000 000 ptáků. A nebezpečí stále číhají na každém rohu. Například dráty elektrického vedení, způsob, jakým stavíme svá města, ale především intenzivní zemědělství. Umíme tyto nástrahy eliminovat? A pokud ano, co tomu brání? Proč ptáci v české krajině stále umírají ve velkém?Podle ministerstva životního prostředí se do roku 2022 snížila početnost ptáků zemědělské krajiny o 40 %.

Ing. Václav Zámečník, Ph.D., Česká společnost ornitologická
Intenzivní zemědělská činnost ovlivňuje ptáky v mnoha ohledy. Jednak je to omezením potravní nabídky, protože používá se masivně chemie. Chemie, redukuje jednak plevele, jednak cíleně i některé druhy hmyzu, druhý faktor je ten, že zvířata potřebují nějaký životní prostor v té krajině mít. To znamená místo, kde bezpečně vyhnízdí, místo, kde se nažerou a takový prostor jim ta krajina intenzivně hospodařená často nedává.

mluvčí 1
Životní prostor mohou ptáci najít v neprodukčních plochách, jako jsou úhory, krajinné prvky nebo ochranná pásma. Určitý podíl těchto prvků měl být letos podmínkou pro získání dotací. Po protestech zemědělců od ní ale Evropská komise, následně i ministerstvo zemědělství upustilo, prý kvůli zjednodušení dotací.

Celý pořad najdete zde

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.