Přihlásit

Slovenský parlament schválil zákon o jednodušším odstřelu problémových medvědů (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Slovenská sněmovna včera schválila zákon, od kterého si vláda po opakovaných střetech medvědů s lidmi slibuje zjednodušení odstřelu problémových šelem. Ty jsou v zemi chráněné. Předlohu při hlasování podpořili vládní poslanci i část opozice, která ale neuspěla s vlastními návrhy na úpravu zákona.

Pokud zákon podepíše prezidentka Zuzana Čaputová, výjimka z ochrany medvědů se bude vztahovat na případy, že výskyt těchto šelem bude ohrožovat život, zdraví či majetek lidí nebo úrodu a hospodářská zvířata. V dotčené lokalitě by pak měla být vyhlášena mimořádná situace. Úřady následně budou moci jednodušeji vydat povolení k likvidaci medvědů.

Z předlohy vypadlo ustanovení, že se volnější pravidla budou vztahovat nejen na medvědy, ale i jiné šelmy, které jsou rovněž chráněné, jako například vlky. Naopak k vyhlášení mimořádné situace nebude potřeba vypracovat analýzu, že medvěd v některé z lokalit představuje riziko.

„Dokázali jsme vyřešit velký právní problém, který bránil odstřelům medvěda i v případech, že ještě nedošlo k útoku na člověka. Už nebudeme mít povinnost reagovat dodatečně, ale odstřely se budou dělat v zájmu ochrany života, zdraví a majetku občanů preventivně a v předstihu,“ uvedl ministr životního prostředí Tomáš Taraba po hlasování sněmovny.

Dříve ministr řekl, že by chtěl dosáhnout snížení ochrany medvědů. K tomu ale Bratislava podle něj potřebuje souhlas Evropské komise. Chce také nové sčítání medvědů. Dřívější studii ochranářů a vědců z českých univerzit, podle které medvědí populace na Slovensku čítá nanejvýše 1275 zvířat, zpochybnili někteří představitelé nynější slovenské vládní koalice. Ti tvrdí, že medvědi v zemi jsou přemnožení.

Střety lidí s medvědy na Slovensku nejsou ojedinělé. Značnou pozornost veřejnosti a politiků vyvolal případ z letošního března, kdy medvěd zranil několik lidí v obydlené části města Liptovský Mikuláš na severu země.

Původně chtěla vláda umožnit plošný odstřel medvědů v případě jejich pohybu u obydlí a v blízkém okolí měst a obcí, a to formou ústavního zákona. Opozice, jejíž hlasy by byly potřebné ke schválení této předlohy, ale upozornila, že takový postup by nebyl v souladu s právem Evropské unie. Podle ní unijní právo nyní umožňuje odstřel jen prokazatelně problémových jedinců. Následně kabinet schválil nový návrh zákona ohledně likvidace problémových šelem.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.