Přihlásit

Na Vysočině zahnízdil i orel mořský, který v lednu přežil otravu jedem (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mezi orly mořskými, kteří letos vyvedli mláďata na Vysočině, je i pták, který v lednu přežil otravu karbofuranem. Čtyřletý orel hnízdí v národní přírodní rezervaci Ransko, sdělil včera ČTK zoolog Petr Mückstein z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR). Pokud nenastanou komplikace, měla by letos na Českomoravské vrchovině vyletět mláďata orlů mořských z 25 hnízd, což je podle ochránců přírody doposud nejvyšší počet.

Přiotráveného orla zkraje roku našli poblíž Benátek u Ždírce nad Doubravou na Havlíčkobrodsku. Díky pomoci v záchranné stanici Lipec se ho podařilo znovu vypustit do přírody. Tento orel byl jako mládě okroužkovaný v roce 2020 na Rychnovsku. „Mimořádně zajímavé je, že takto mladé zvíře už hnízdí a dokonce úspěšně vyvedlo jedno mládě. Obvykle totiž tito dravci dosahují pohlavní dospělosti později, v pěti až šesti letech,“ uvedl zoolog.

Česká společnost ornitologická (ČSO) informovala na začátku ledna o otrávení dvou orlů mořských na Vysočině. Orel, který byl nalezený u Osové Bítýšky na Žďársku, uhynul. I přes ztráty způsobené otravami podle ochránců přírody početnost orlů mořských na Vysočině každoročně stoupá. Uvedli, že letošních 25 obsazených hnízd je rekordních.

Orli začínají hnízdit v únoru, největším nebezpečím je pro ně v té době těžba v lesích. Samice při vyrušení hnízdo opustí a při nízkých teplotách dochází rychle k zastuzení vajec nebo k úhynu mláďat. Tým členů místní pobočky ČSO a AOPK se proto snaží všechna hnízda najít na začátku hnízdění.

„Díky efektivní spolupráci a vstřícnosti vlastníků lesa se daří většinu hnízd ochránit před rušením a zajistit úspěšné vyvedení mláďat,“ uvedl Václav Hlaváč, ředitel regionálního pracoviště AOPK. Dodal, že velmi dobře funguje spolupráce s pracovníky Lesů ČR. U soukromých pozemků pomáhá kontaktovat vlastníky a projednat s nimi přerušení lesních prací krajský odbor životního prostředí

Krajský úřad se na ochraně orlů mořských podílí vzhledem k tomu, že jde o zákonem chráněný kriticky ohrožený druh.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.