Přihlásit

Zabij bobra, zachráníš strom (Lidové noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ochrana druhů ohrožených vyhubením se nepotýká jen s neuváženými zásahy lidí do přírody. Někdy se jí staví do cesty i přírodní zákonitosti, když si například vzácné šelmy nacházejí kořist mezi mizejícími tvory.

Co si počít, když jeden vymírající druh živočicha ohrožuje jiného vymírajícího tvora? Tohle dilema řeší vědci na Madagaskaru, kde vzácné šelmy fosy loví mizející lemury sifaky velké. Není to zdaleka jediné místo na světě, kde se dostávají do vzájemného konfliktu ohrožené druhy. Někde se úřady rozhodly rozetnout tento gordický uzel v duchu průpovídky: „Zabij bobra, zachráníš strom.“ Americko-madagaskarský tým vedený Kristou Milichovou z Washingtonovy univerzity v americkém St. Louis referuje o střetech sifaků s fosami na stránkách vědeckého časopisu Ecology and Evolution.

Celý článek najdete v deníku Lidové noviny

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.