Přihlásit

Drakonický vládní návrh proti toulavým psům vyvolal v Turecku kritiku (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Drakonický návrh zákona proti toulavým psům vyvolal v Turecku kritiku, píše agentura Reuters. Poslanci z vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana představili normu, která počítá s utracením odchycených psů, pokud o ně nikdo v útulku neprojeví zájem. Lepším řešením by podle kritiků byla kampaň za sterilizaci psů.

Podle dohadu, který cituje agentura Reuters, v Turecku žijí na čtyři miliony toulavých psů. Ti podle vládních představitelů způsobují především ve větších městech problémy.

„Čelíme situacím, které vedou k úmrtím, útokům na starší lidi i na děti,“ uvedl ministr spravedlnosti Yilmaz Tunç, který poukázal na některé případy pokousání v posledních měsících. Toulaví psi podle vlády také zhoršují bezpečnost silničního provozu a za posledních pěti let přispěli k 3500 dopravním nehodám.

Vláda proto tento týden předložila parlamentu návrh zákona, který podle ní má situaci vyřešit. Zákon nařizuje odchyt psů a jejich umístění do útulků. Pokud se pro ně nepodaří do 30 dnů nalézt nové majitele, zákon umožní zvíře utratit.

Právě možnost utratit psa po 30 dnech v útulku zastánci práv zvířat kritizují. Jde podle nich o příliš drastický postup. Naopak by uvítali celostátní kampaň za kastraci psů, která by zamezila živelnému množení zvířat v ulicích. Podle nich nejsou kapacity útulků nedostatečné pro splnění požadavků zákona.

Prezident Erdogan odmítl, že by jeho vláda chystala masové utracení toulavých psů. „Chceme, aby všechna zvířata, která se dostanou do útulku, byla adoptovaná,“ řekl turecký prezident. Ministr Tunç tvrdí, že je nutné najít rovnováhu mezi zájmy lidí a právy zvířat.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.