Přihlásit

Medvěd? Raději se nám vyhne, ujišťuje expert (Jesenický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

U Zlína končí koridor, kterým se šelmy šíří přirozeně, říká Miroslav Kutal.

Úmrtí ženy v Nízkých Tatrách, dva zranění v centru Liptovského Mikuláše. V březnu během jediného týdne přicházely ze Slovenska v souvislosti s medvědy hrozivé zprávy.

Blíží se doba dovolených, kdy lidé častěji vyrážejí na túry, a u sousedů na Slovensku nebo na česko-slovenském pomezí v Javorníkách mohou narazit na obávanou šelmu. Jak je to s medvědí populací na Slovensku, výskytem šelmy na Moravě a taktikou při blízkém setkání s medvědem, vysvětluje v rozhovoru pro Deník odborník na velké šelmy Miroslav Kutal.

Mám v létě raději vyrazit na túru jinam než na Slovensko?

Myslím, že kvůli medvědům není potřeba měnit plány.

Jak je to tedy s medvědy u našich sousedů? Přemnožili se? Nebo z nějakého důvodu mění chování?

Stavy medvědů na Slovensku postupně vzrůstají, ale poznatky neukazují na to, že by v poslední době došlo k nějakému přemnožení. K nárůstu došlo ze zhruba 400 až 600 jedinců v 80. letech na současných 1000 až 1300. Za posledních pět let se početnost podle dostupných dat výrazně nezměnila.

Celý rozhovor najdete v Přerovském, Hranickém, Prostějovském, Šumperském a Jesenickém deníku

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.