Přihlásit

Když najdete uhynulého divočáka, hlaste to! (mestojablonec.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V Libereckém kraji je prokázaná nákaza afrického moru prasat (AMP), týká se i území Jablonecka. AMP byla postupně potvrzena na konci května u pěti nalezených prasat divokých a jednoho uloveného v katastrálních územích Oldřichov v Hájích, Mníšek u Liberce a Raspenava. Celkem bylo v ČR od počátku nákazy v roce 2022 potvrzeno 75 případů AMP u uhynulých či ulovených prasat divokých. Z toho v letošním roce se jedná o 18 případů.

Statutární město Jablonec nad Nisou bojuje s přemnoženými divokými prasaty už několikátou sezonu. Pro jejich odchyt pořídilo na konci roku 2022 i speciální klec, kterou loni v červnu instalovalo do ulice Za Plynárnou. „Nyní je klec v ulici Zlaté v Proseči nad Nisou a platí stejná nařízení, jako v ulici Za Plynárnou, tedy zákaz přístupu, a zvláště vstupu do ní. Je to nebezpečné, klec se může zavřít, když do ní vstoupí třeba malé dítě,“ říká Vratislav Pavlín, vedoucí oddělení krizového řízení jabloneckého magistrátu.

Celý článek najdete zde

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.