Přihlásit

V mokřinách u Jihlavy podle ochránců ohrožují hnízdící čejky volně běhající psi (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V mokřinách u Jihlavy ohrožují hnízdící čejky chocholaté volně běhající psi. Čejek v přírodě dlouhodobě ubývá, ale v území, které je v polích směrem na Pistov, se jim daří. Letos tam ornitologové našli sedm hnízd. Ve většině se vylíhla mláďata. Jedno mládě ulovené psem nedávno pomohli zachránit pracovníci stanice Pavlov. Ochránci přírody prosí majitele, aby své psy hlídali. Uvedli to v páteční zprávě záchranné stanice.

Čejky chocholaté, které hnízdí na zemi, obvykle ohrožují zemědělské práce. V mokřinách u Jihlavy se tyto práce většinou nedělají. Chodí tam ale hodně lidí, kteří psy pouští do polí. „To může vést k vyrušení čejek z hnízd nebo ohrožení již vyvedených mláďat,“ uvedl amatérský ornitolog Marek Kyselica z Jihlavy.

Jeden takový případ řešila nedávno stanice v Pavlově. Ozvala se žena, jejíž pes přinesl mládě čejky. „Volala k nám o radu. Díky znalosti terénu se podařilo vrátit mládě zpět rodičům,“ uvedl ředitel stanice Zbyšek Karafiát.

Lokalita u Jihlavy je významná i pro jiné druhy ptáků. Na mokřiny navazuje nesekaný travnatý porost, který slouží jako hnízdiště chřástala polního.

Ochránci zvířat apelují na pejskaře z jihozápadního okraje Jihlavy, aby své psy hlídali především od února do června. „Prosíme, používejte vodítka při venčení psů v blízkosti mokřin a dejte pozor, aby se vaši domácí mazlíčci nedostali do míst, kde mohou ohrozit hnízdící ptáky,“ uvedl Kyselica.

Stanice Pavlov na Havlíčkobrodsku se stará o zraněná a slabá zvířata z přírody na Vysočině. Pokud je to možné, po uzdravení je vypouští. Počet zvířat přijímaných stanicí roste, loni jich bylo skoro 1300. Byly mezi nimi i ohrožené druhy, jako jsou orel mořský, kulíšek nejmenší a ledňáček říční.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.