Přihlásit

V děčínské zoologické zahradě se vylíhlo mládě čápa černého letitým rodičům (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V děčínské zoologické zahradě se vylíhlo mládě čápa černého. Jeho otci je 29 let a velmi letitá je i samice, a tak chovatelé nečekali, že by ještě mohli mít mládě. ČTK o tom včera informovala mluvčí zoo Alena Houšková.

Samotný odchov není zas až tak velkou raritou. „Výjimečnost tohoto odchovu spočívá v tom, že mládě přivedl na svět pár, u kterého už nikdo v žádný nedoufal,“ uvedl zoolog Petr Haberland. Věk samice chovatelé neznají. V roce 1999 byla přijata do olomoucké zoo jako handicapované zvíře z volné přírody, o tři roky později byla převezena do Děčína.

Ve volné přírodě se čápi černí dožívají patnácti, výjimečně dvaceti let. „Že se čápi stanou rodiči na takhle stará kolena, už v zoo nikdo nečekal,“ uvedla Houšková. Už v roce 2020, kdy odchovali jedno mládě, považovala zoo odchov za malý zázrak. Na vejcích sedí čápi zhruba 33 dní, samec zůstává se samicí po celou dobu hnízdění, na vejcích sedí střídavě oba rodiče a oba také krmí mláďata.

Oba rodiče si hnízdo i s měsíčním mládětem pečlivě střeží. Veterinární kontrola odhalila, že mládě je samička.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.