Přihlásit

Plocha využívaná k ekologickému zemědělství se v EU vytrvale rozšiřuje (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Plocha využívaná k ekologickému zemědělství se v Evropské unii vytrvale rozšiřuje a v roce 2022 činila 16,9 milionu hektarů. Ve své zprávě to včera uvedl statistický úřad Eurostat. O rok dříve plocha pro ekologické zemědělství činila 15,9 milionu, v roce 2020 pak 14,7 milionu hektarů. Za posledních deset let se přitom zvyšuje prakticky ve všech zemích unie.

V roce 2022 byla plocha využívaná pro ekologické zemědělství ekvivalentem 10,5 procenta celkové využívané zemědělské plochy v EU. Česká republika je v tomto ohledu nad průměrem EU, stejně tak Slovensko.

V letech 2012 až 2022 se plocha využívaná pro ekologické zemědělství nejrychleji rozšiřovala v Chorvatsku, za uvedené období se zvýšila o 306 procent. Následuje Portugalsko s růstem o 278 procent a pak Bulharsko, kde se tato plocha za deset let zvýšila o 182 procent.

Nejvyšší podíly ploch ekologického zemědělství na celkové využívané zemědělské ploše byly v Rakousku, a to 27 procent, dále v Estonsku (23 procent) a ve Švédsku (20 procent). Naopak v pěti zemích EU byl podíl ekologického zemědělství v roce 2022 pod pěti procenty. Nejnižší byl na Maltě, kde činil jedno procento, a pak v Bulharsku a v Irsku, kde v obou případech činil dvě procenta.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.