Přihlásit

Rys iberský byl na pokraji vyhynutí, nyní jsou dospělých jedinců stovky (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Populace rysa iberského, který byl na pokraji vyhynutí, se od začátku tisíciletí více než zdesetinásobila. V roce 2022 bylo na Pyrenejském poloostrově 648 dospělých jedinců oproti 62 v roce 2001. Dohromady je nyní počet těchto kočkovitých šelem s výraznými protáhlými vousy odhadován na více než 2000, uvedli včera experti Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN), který ve své aktualizované verzi červeného seznamu ohrožených druhů rysa iberského (Lynx pardinus) přeřadil z kategorie „silně ohrožený“ do kategorie „ohrožený“.

Agentura DPA včera označila nárůst populace rysa iberského ve Španělsku a Portugalsku za jednu z mála dobrých zpráv z přírody. Přírodovědci tvrdí, že tato obnova populace je jedinečná mezi kočkovitými šelmami v době vymírání, kdy živočišné druhy v důsledku klimatické změny, znečištění a ztráty přirozeného prostředí mizí největší rychlostí za deset milionů let.

„Díky ochranářským snahám se podařilo tento druh uchránit před vyhynutím,“ uvedl včera IUCN v Glandu u Ženevy.

Rys iberský má výraznější licousy než rys ostrovid, který se vyskytuje ve velké části Eurasie, ale je menší - dorůstá délky jen kolem 80 centimetrů. Živí se divokými králíky, jejichž počet rovněž snížily nemoci, pytláctví a mizející životní prostor. Oba druhy ohrožuje také klimatická krize.

Ochránci přírody se zaměřili právě na zajištění divokých králíků v přírodě. Do přírody byly rovněž vypuštěny stovky rysů chovaných v zajetí a obnoveny byly stepní porosty a lesy, v nichž rysi žijí. Experti však varují, že ohrožení nadále představují například nakažlivé nemoci, pytláctví a automobilová doprava.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.