Přihlásit

Přemnožení mývalové na Karlovarsku (ČT 1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kristina KOLOVRÁTKOVÁ, moderátorka
Chovatelům loví slepice, v přírodě zase původní druhy živočichů. Mývalové jako invazivní predátoři působí problémy v některých českých lesích, například na Karlovarsku jejich počty už 5 let regulují myslivci. V lesích kolem obce Doupovské Hradiště k tomu využívají i dotace.

Václav MATOUŠEK, redaktor
Od roku 2019 se zatím myslivcům v lesích kolem Doupovského Hradiště podařilo odlovit zhruba 1 500 mývalů. Jejich odhad byl na začátku ještě vyšší. Jenže mýval je šelma aktivní hlavně v noci. Navíc je to podle myslivců velmi šikovné zvíře. Už tady mají i případy, kdy jednomu odchycenému mývalovi přišli další na pomoc a ze sklopce se jim ho podařilo vysvobodit. Právě do sklopců se mývalové chytají nejčastěji, myslivci je dávají například k řekám nebo potokům, kam si mýval chodí často umývat svoji potravu a právě tento zvyk dal této šelmě i své jméno. Přestože lidem se mýval obvykle líbí, v Česku je to nepůvodní druh, který tady působí škody. To znají například chovatelé slepic, k nim se šelma často dostane i přes plot. Dokonce podle jednoho ze zdejších lidí si umí otevřít i kurník. Problémy ale působí i ve volné krajině, protože loví hady, obojživelníky, ale i vzácné druhy ptáků. Předpokládá se, že zvíře k nám dorazilo z Německa. V lesích kolem Doupovského Hradiště se mu zřejmě daří i kvůli blízkému vojenskému prostoru, lesy jsou tady z velké části nepřístupné a celý revír je také zhruba desetkrát rozlehlejší, než je běžné. S mývalem se tak potýkají hlavně místní chovatelé. Kolik těch slepic už vám třeba odnesli?

Petr HORVÁT, chovatel
No, takových 10 kuřátek a 3-4 slepice, ty malý, i tu dospělou zabije, tuhle tu, takovouhle zabije. Tady přeleze přes ten strom.

Jiří KŠÍR, provozní technik-myslivec
Působí teda problémy tím, že ti místní živočichové nebyli nikdy vývojově zvyklí na jeho přítomnost a on velmi drasticky decimuje některé populace živočichů.

Reportáž najdete zde

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.