Přihlásit

V Japonsku zřejmě zase útočil medvěd, zahynul osmapadesátiletý muž (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Medvěd pravděpodobně zabil osmapadesátiletého stavebního dělníka v Japonsku. Muž byl 21. června nalezen v lese v prefektuře Nagano s rozsáhlými poraněními hlavy a zad, uvedl podle zpravodajského serveru BBC News mluvčí centrální policejní stanice prefektury. Útoky medvědů na lidi v Japonsku se v poslední době množí. Ministerstvo životního prostředí v prosinci informovalo, že od dubna do listopadu loňského roku zahynulo při útocích medvědů šest lidí a 212 utrpělo zranění.

Dělníka našel v lese jeho kolega, který ho šel hledat, když se po návštěvě staveniště nevrátil do práce, uvedla japonská stanice NHK. Podle listu Asahi šimbun byli v Naganu tento měsíc při útocích medvědů zraněni čtyři lidé.

Úřady v prefektuře důrazně varovaly občany, aby se nevydávali do hor za svítání či za soumraku, kdy jsou medvědi nejaktivnější. Radí také navštěvovat hory ve skupinách a nosit s sebou předměty, které dělají hluk, jako například zvonečky.

Populace medvědů v Japonsku soustavně roste. Černých medvědů baribalů je tam podle posledních dostupných odhadů asi 44 000; v roce 2012 jich bylo asi 15 000. Statistika navíc nezahrnuje prefekturu Hokkaidó, kde podle odhadů žije asi 12 000 hnědých medvědů ussurijských, jejichž populace se od roku 1990 zdvojnásobila.

V květnu Japonsko oznámilo, že po rekordním počtu útoků medvědů na lidi vyzkouší systém varování založený na umělé inteligenci.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.