Přihlásit

Antiekologický výrok za rok 2023 porota vybírá z výroků 14 lidí (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Antiekologický výrok - Zelenou perlu za rok 2023 porota vybírá z výroků 14 lidí. Největší šanci ji získat má stejně jako loni starosta Hluboké nad Vltavou a senátor za ODS Tomáš Jirsa, porotci posuzují tři jeho výroky. Po dvou výrocích mají předseda hnutí ANO, poslanec a majitel Zelené perly 2013 a 2019 Andrej Babiš, a také předsedkyně KSČM a europoslankyně Kateřina Konečná. V tiskové zprávě to dnes za pořadatelský spolek Děti Země oznámil Miroslav Patrik.

„Ze zaslaných výroků veřejností jsme uznali 30 od 17 osob, přičemž ve finále je 18 výroků od 14 osob, takže letos je výběr pestrý. Mezi nimi jsou i čtyři osoby, které v minulosti získaly buď Zelenou perlu, nebo titul Ropák za antiekologický čin,“ uvedl Patrik.

Tématem tří výroků senátora Jirsy je podle Patrika odmítání důkazů, že za změnami klimatu je hlavně lidstvo. Andreji Babišovi zase podle ekologických aktivistů vadí, že v institucích Evropské unie převažuje ekologická legislativa, která podle kritiků Evropu zničí. Podle předsedkyně KSČM Konečné pak vyšší ochrana přírody bude znamenat konec zemědělství a průmyslu, který využívá fosilní zdroje, uvedl Patrik.

Silným kandidátem na získání ocenění je podle něj i bývalý prezident Václav Klaus, který se stal Ropákem roku 1993 a je majitelem Zelené perly za roky 1995, 2005 a 2007. Podle něho je ekologická politika stejně nebezpečná jako komunismus. Dalším je předseda představenstva firmy Vodní cesty, a. s., zastupitel Děčína za hnutí ANO a Ropák 2018 Jan Skalický, který řekl, že ochrana přírody nekontrolovaně brání veškeré výstavbě.

Výroky z roku 2023 mohla veřejnost zasílat do 13. června, vítěze pořadatelé vyhlásí v pátek. Spolek dříve organizoval i oceňování antiekologických činů Ropák roku. Předloňský 30. ročník byl ale poslední, podle pořadatelů anketa splnila svůj porevoluční účel.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.