Přihlásit

Východočeské muzeum v Pardubicích chystá novou přírodovědnou expozici (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Východočeské muzeum v Pardubicích, které sídlí na zámku, připraví do několika let novou přírodovědnou expozici. Věnovat se bude přírodě Pardubického kraje. Bude umístěná v horním patře hospodářské budovy, uvedlo hejtmanství v tiskové zprávě.

„Architektonický návrh je již hotový a nyní pracujeme na detailech jednotlivých vitrín. Vyrábíme interaktivní prvky a připravujeme exponáty pro konkrétní stanoviště. Také hledáme vztahy mezi jednotlivými částmi expozice, aby návštěvníka mohly co nejlépe provést přírodou Pardubického kraje,“ řekl ředitel muzea Tomáš Libánek.

Expozice vzniká v hospodářské části zámku, kde donedávna sídlila Gočárova galerie. V přízemí pod ní kraj vybuduje nové návštěvnické centrum. Výstava bude interaktivní, dotyková, otevře se patrně v roce 2027.

„Expozice veřejnosti představí širokou škálu biotopů a přírodních fenoménů Pardubického kraje. Skrz tradiční přírodovědné muzeum návštěvník vstoupí do moderní expozice, která ho provede přírodou od polabských nížin až po nejvyšší pohoří,“ řekl hejtman Martin Netolický (3PK/SOCDEM).

Přírodovědné expozice jsou mezi návštěvníky muzea oblíbené. Stálicí byla na zámku Příroda východního Polabí, která tam byla od roku 2004 do roku 2018. Někdy se přírodě věnují krátkodobé výstavy, poslední z nich loni ukazovala mizející druhy zvířat a rostlin.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.