Přihlásit

Myslivci od začátku července loví přemnoženou zvěř (TV Nova)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Martin ČERMÁK, moderátor
Myslivci od začátku července loví přemnoženou zvěř, třeba daňky, muflony a jeleny. Jaký má zvýšený počet zvířat v českých lesích dopad na přírodu, se řešilo v dnešní Snídani.

Mirek Tomko, redaktor
Myslivci bijí na poplach, protože situace s přemnoženou zvěří je zvláště v některých regionech závažná. Hrozí totiž, že je jejich přirozené prostředí nebude schopné uživit. Pomoct by měla novela mysliveckého zákona z pera ministerstva zemědělství, kterou už schválila vláda, myslivcům se ale nelíbí.

Jiří Janota, předseda Českomoravské myslivecké jednoty
My jsme přesvědčeni, že nepovede k tomu cíli, což je teda snížení stavu zvěře v rámci České republiky, ale spíš máme obavu z toho, že ta novela tak, jak je nastavená, nám způsobí to, že určité populace, hlavně spárkaté zvěře, dojde k určité destrukci.

Mirek Tomko, redaktor
Dalším problémem, který by mohla novela představovat, je podle myslivců i jejich úbytek. Úplně špatná prý ale není.

Jiří Janota, předseda Českomoravské myslivecké jednoty
Opravdu budeme znát, kolik zvěře se naloví v České republice. Dneska je to dáno tím, že občas se stává, neříkám, že to je pravidlem, že když se ta zvěř nenastřílí, tak se dopíše, že byla svým způsobem střelena.

Mirek Tomko, redaktor
Zájem o myslivost všeobecně klesá, za čímž stojí i náročnost profese nebo výtky společnosti. Jedna strana myslivcům vyčítá, že loví přespříliš, druhá zas, že málo. Lov jim přitom ztěžuje i fakt, že člověk pobývá v přírodě přes den víc než v minulosti, a tak myslivci do lesů vyráží s puškami až večer zejména kvůli bezpečnosti.

Jiří Janota, předseda Českomoravské myslivecké jednoty
Jestli si někdo myslí, že je zábava vysedávat po nocích prostě a lovit zvěř, to není jenom to, že tu zvěř střelíte, tu zvěř musíte svým způsobem potom z toho lesa dostat, musíte ji ošetřit. Takže s tím je spojeno daleko více starostí.

Mirek Tomko,redaktor
V minulé sezóně od dubna 2022 do konce března 2023 ulovili myslivci podle Českého statistického úřadu 195 882 kusů jelení, dančí, mufloní a srnčí zvěře, tedy asi o 14 000 víc než v předešlé sezóně. Mirek Tomko, televize Nova.

Reportáž najdete zde (čas 14:32)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.