Přihlásit

Recenze novely zákona o myslivosti (e-news.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ve většině jazyků je označení pro myslivce odvozeno od loviti, nebo honiti, kdežto v češtině od mysliti. V českém etymologickém slovníku přímo najdeme, že slovo myslivec vzniklo od přídavného jména myslivý. Zatímco název zůstal stejný, samotná myslivost se od 2. poloviny 20. století výrazně proměnila. Z původní myslivosti jako záliby privilegovaných vrstev se za socialismu stala myslivost lidová, což bylo ovšem něco jako lidová demokracie, která s lidem ani s demokracií nijak nesouvisela.

Ačkoli se po roce 1989 mnohé změnilo, řada prvků lidové myslivosti dokázala přežít. Zásadní podíl na tom měla mocná myslivecká lobby, která si vždy dokázala prosadit, co chtěla. Vždyť přece divoká zvěř patří všem a myslivci se o ni starají. Starají se tak dobře, že se zvěř přemnožila a způsobuje miliardové škody. Podle myslivců za to může způsob hospodaření v krajině a nárůst civilizačního tlaku v honitbách, čímž jsou zřejmě míněny zástupy turistů a houbařů. Ale také velké lány kukuřice, kde nejde zvěř najít, natožpak střílet.

Celý článek najdete zde

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.