Přihlásit

Zlínská zoo odchovala mládě tygra ussurijského, zatím zůstává v zázemí (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zlínská zoologická zahrada odchovala mládě tygra ussurijského. Sameček se narodil na začátku května pětileté tygřici Sambě, se kterou zatím zůstává v chovatelském zázemí. Je ve skvělé kondici, zdravý a vitální, sdělila 11. července ČTK mluvčí zoo Romana Mikešová.

Díky kamerám umístěným v porodním boxu mohli chovatelé mládě pozorovat od prvních okamžiků. Také jeho matka přišla na svět v zoo ve zlínské místní části Lešná. „Otcem mláděte je třináctiletý samec Youryi, kterého zlínská zoo získala v roce 2022 z francouzské Zoo de La Palmyre,“ uvedla mluvčí.

Malý tygr prozatím tráví veškerý čas společně se svou matkou v chovatelském zázemí. Dopoledne sice tygřice vychází do venkovního výběhu, mládě však zůstává ve vnitřní ubikaci. Přesto jej návštěvníci uvidí. „V přístřešku u expozice tygrů ussurijských jsme nainstalovali obrazovku, na kterou přenášíme aktuální záběry z vnitřní ubikace,“ uvedla Mikešová.

Každý den, vždy od 9:00 do 16:00, mohou návštěvníci dění u tygří rodiny na dálku sledovat. „Pokud půjde vše podle předpokladů, na první procházku do venkovního výběhu se Samba společně s mládětem vydá na konci července,“ doplnila Mikešová.

Tygr ussurijský je jednou z nejvzácnějších kočkovitých šelem. Především kvůli pytláctví je ve volné přírodě na pokraji vyhubení. Obývá už jen zlomek svého původního území na Dálném východě, v Severní Koreji a na severu Číny. Ve zlínské zoo se tygři ussurijští poprvé objevili koncem 60. let minulého století.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.